SUPLIMENTELE DIETETICE AFECTEAZĂ GRAV FICATUL

Distribuie pe:

Cercetătorii australieni de la Spitalul Regal Prințul Alfred din Sydney, citați de descopera.ro, susțin că numărul de pacienți care sunt internați cu leziuni severe ale ficatului, cauzate de suplimente dietetice care promit dezvoltarea masei musculare sau pierderea în greutate, este în continuă creștere, iar unele persoane ajung chiar să necesite transplant de ficat.

“În studiul nostru, am analizat istoricul medical de la 184 de adulți internați cu leziuni hepatice cauzate de medicamente între anii 2009 și 2020, descoperind că leziunile hepatice asociate cu suplimente dietetice s-au intensificat de la 2 la 11 pacienți (15%) între 2009 și 2011, până la 10 din 19 pacienți (47%) între 2018 și 2020.

Leziunile hepatice produse de supradozele de paracetamol, un medicament folosit des pentru tratarea febrei și durerii, și de antibiotice sunt comune, iar noi am descoperit 115 pacienți cu leziuni hepatice cauzate de paracetamol în timpul perioadei de studiu.

Dintre cei 69 de pacienți fără leziuni hepatice cauzate de paracetamol, 19 cazuri au implicat antibiotice, 15 suplimente dietetice, iar restul medicamente împotriva cancerului și a tuberculozei.

Totuși, în studiul nostru am analizat doar cele mai severe cazuri de pacienți care au ajuns să fie internați în secția specializată. Acestea nu pot fi extrapolate la incidența generală de leziuni hepatice asociate medicinei complementare.

Noi ne-am văzut nevoiți să desfășurăm acest studiu observând tot mai mulți pacienți cu leziuni hepatice cauzate de medicamente care nu sunt asociate de obicei cu afectarea ficatului.

Începuserăm să observăm leziuni la pacienți internați după ce folosiseră suplimente dietetice de bodybuilding la bărbați sau pentru pierderea în greutate la femei.

În mod sigur, este nevoie de mai multe reglementări pentru folosirea de suplimente și de terapii alternative, astfel încât cei care apelează la ele să cunoască și să conștientizeze efectele lor adverse, uneori atât de severe încât pot fi fatale”, atrag atenția oamenii de știință australieni. (L.P.)

Lasă un comentariu