ÎNCEPÂND CU 2 AUGUST, ADOLESCENȚII ROMÂNI SE POT VACCINA ȘI CU SERUL MODERNA!

Distribuie pe:

Adolescenții români din categoria de vârstă 12-17 ani se vor putea vaccina cu serul Moderna, începând de luni, 2 august 2021.

Acesta este al doilea vaccin autorizat pentru grupa de vârstă 12-17 ani, după cel produs de Pfizer. La începutul lunii iunie, România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani, cu Pfizer, imediat după autorizarea vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentului, pentru această grupă de vârstă.

Modalități

Există patru modalități prin care adolescenții se pot vaccina cu Moderna, și anume: prin programare prealabilă în platforma de programare pentru vaccinarea împotriva Covid-19 (posibilă începând de duminică, 1 august), și prin prezentarea directă la un centru de vaccinare, unde imunizarea se face cu serul Moderna (lista centrelor unde este folosit vaccinul Moderna este vizibilă tot în platformă).

De asemenea, poți întreba medicul tău de familie dacă în cabinetul lui a fost distribuit vaccinul Moderna, iar dacă răspunsul este afirmativ te poți vaccina și la cabinetul medicului de familie. Vaccinarea este posibilă și la evenimentele de tip maraton sau drive-trough, unde este folosit vaccinul Moderna.

Însoțiți de părinte sau tutorele legal

Tinerii din categoria de vârstă 12-17 ani care vor să se vaccineze cu serul Moderna trebuie să aibă la ei cartea de identitate (cei peste 14 ani). Totodată, ei trebuie să fie însoțiți obligatoriu la centrul de vaccinare (sau cabinetul medicului de familie) de un părinte sau de tutorele legal, care trebuie să își dea consimțământul în scris.

Schema de vaccinare cu serul Moderna la adolescenți este aceeași ca la adulți, adică două doze administrate la interval de 28 de zile.

Moderna și Pfizer, vaccinuri-surori

Vaccinul Moderna a fost autorizat pe 24 iulie a.c. de către Agenția Europeană a Medicamentului pentru administrarea la grupa de vârstă 12 - 17 ani. Acesta este al doilea vaccin autorizat la această categorie de vârstă după vaccinul Pfizer, autorizat la finalul lunii mai și folosit în România, pentru imunizarea adolescenților, de la începutul lunii iunie.

Moderna și Pfizer sunt cunoscute și ca vaccinurile-surori, ambele folosind tehnologia ARN mesager, care introduce în corp o secvență mesager ce conține instrucțiuni genetice pentru celulele persoanei vaccinate de a produce un răspuns imunitar.

Una din principalele diferențe dintre cele două vaccinuri este însă modalitatea în care acestea trebuie depozitate. Vaccinul Moderna este mult mai ușor de distribuit comparativ cu cel al Pfizer (care trebuie păstrat la temperaturi mai scăzute), astfel că a ajuns, în România, inclusiv în cabinetele medicilor de familie.

Vaccinul Moderna poate fi păstrat până la 30 de zile în frigidere de uz casnic, timp de 12 ore, la temperatura camerei, și rămâne stabil până la 6 luni păstrat la -20° C.

Protecția oferită de cele două vaccinuri în fața infectării cu coronavirus este similară, de peste 90%, însă Moderna are o eficiență de 96% în cazul adolescenților cu vârsta între 12 și 17 ani, conform rezultatelor unor studii clinice, prezentate de companie la începutul lunii mai.

Efecte secundare

Cele mai frecvente efecte secundare în cadrul studiilor clinice pe adolescenți efectuate de companie au fost similare cu cele observate la adulți.

Astfel, după vaccinare, adolescenții pot acuza durere la locul injectării, cefalee, oboseală, dureri musculare și frisoane.

Moderna a început, încă din luna martie a.c., studii clinice privind administrarea vaccinului său anti-Covid-19 și la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 11 ani. (L.P.)

Lasă un comentariu