VACCIN ÎMPOTRIVA MALADIEI ALZHEIMER

Distribuie pe:

Cercetătorii slovaci de la compania de biotehnologie Axon Neuroscience din Bratislava, citați de descopera.ro, au dezvoltat un vaccin împotriva maladiei Alzheimer, iar acesta a trecut de ultimul stadiu al studiilor clinice umane.

“Boala Alzheimer debutează în jurul vârstei de 40 - 50 de ani, însă semnele sunt adesea ignorate, până când acestea se accentuează. Vaccinul dezvoltat de noi a primit denumirea AADvac1, iar în timpul studiilor clinice am observat că a fost tolerat de pacienți și a produs un răspuns împotriva anumitor indicatori ai bolii.

În cadrul testelor cu 193 de pacienți diagnosticați cu o formă moderată de Alzheimer, 117 subiecți au primit medicamentul AADvac1, în timp ce restul participanților au fost folosiți ca un grup de control, astfel primind un placebo.

Studiul s-a desfășurat timp de 24 de luni, iar pacienților le-au fost administrate 11 doze din vaccinul bazat pe peptide, aceștia prezentând niveluri ridicate de anticorpi imunoglobina G (IgG).

Chiar dacă AADvac1 nu a prezentat niciun beneficiu cognitiv în general în comparație cu placebo, analizele ulterioare au sugerat că poate încetini declinul la unii pacienți cu Alzheimer. Cele mai pronunțate efecte asupra rezultatelor clinice și funcționale au fost observate la un subgrup de persoane care au fost cel mai probabil pozitive pentru patologia amiloidă.

În ciuda ambiguității unor descoperiri, există câteva semnale pozitive, mai ales atunci când analiza se concentrează asupra pacienților a căror boală Alzheimer este legată de biomarkeri care sugerează că acumularea de proteine tau este responsabilă pentru starea lor, de care, cel mai probabil, ar răspunde acest vaccin.

Șase pacienți tratați cu AADvac1 au avut stare de confuzie, în cea mai mare parte tranzitorie. Deoarece confuzia apare în mod natural la pacienții cu boala Alzheimer, este necesar un studiu mai amplu pentru a evalua dacă aceasta este într-adevăr o reacție adversă.

Analizele exploratorii au sugerat că vaccinul AADvac1 a încetinit, de asemenea, acumularea de lumină neurofilament plasmatică (NfL), un marker al neurodegenerării.

Deocamdată, pentru Alzheimer nu există niciun fel de remediu, astfel că lupta se duce pentru prevenție, iar vaccinul dezvoltat de noi ar putea deveni o mare speranță în acest sens”, afirmă oamenii de știință slovaci. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu