Asociația K'ARTE - “EQUILIBRUM” PENTRU 35 DE COPII DIN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

În perioada martie-iunie 2021, Asociația K'ARTE a derulat o serie de ateliere de art-terapie și sandplay adresate copiilor cu un nivel ridicat de anxietate. Activitățile, coordonate de o echipă mixtă (artist profesionist și psihologi/terapeuți cu experiență în munca cu copiii) s-au desfășurat exclusiv online. Proiectul Equilibrum a fost sprijinit de Fundația Pentru Comunitate și MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor - ediția 2020.

În cadrul proiectului Equilibrum am implementat un model combinat de art-terapie și terapia cu jocul în nisip în vederea reducerii anxietății la copiii cu un nivel ridicat de anxietate.

Art-terapia este una dintre alternativele psihopedagogice și psihoterapeutice cu rezultatele cele mai bune în scăderea nivelul anxietății. În ceea ce privește în mod specific tehnica terapeutică sandplay, interacțiunea cu nisipul s-a dovedit a avea un efect liniști-tor pentru psihic, oferind o vindecare dincolo de ceea ce putem înțelege privind la ceea ce realizăm.

Beneficiarii programului, 35 de copii cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani, au participat la două ședințe de consiliere individuală, 10 de ateliere de art terapie, 12 ateliere sandplay, iar cinci ateliere de psiho-educație au fost adresate părinților cuprinși în program în vederea familiarizării acestora cu mecanismele anxietății la copii.

Kitul Equilibrum (tava, nisip kinetic, materiale arta) a fost oferit tuturor beneficiarilor proiectului cu sprijinul Fundației Pentru Comunitate și MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor - ediția 2020. Prin punerea la dispoziția beneficiarilor a unui kit de nisip am asigurat posibilitatea unei terapii prin creație pe termen lung fiecărui participant din proiect, având astfel posibilitatea să experimenteze trăiri cu ajutorul tehnicii sandplay ori de câte ori simt o creștere a tensiunilor interioare.

Tehnica sandplay produce un efect de calmare și liniștire a minții deoarece se deplasează atenția asupra momentului prezent, reducând stresul și, implicit, nivelul anxietății.

Rezultatele înregistrate în urma implicării copiilor cu anxietate crescută în sesiuni de terapie prin artă și sandplay scot în evidență o creștere a capacității de exprimare a emoțiilor la participanți. De asemenea, manifestarea liberă a imaginației a avut ca efect o mai bună cristalizare a imaginii de sine, creșterea stimei de sine și experimentarea sentimentelor de acceptare, scăderea anxietății de performanță, depășirea fricii de eșec.

Tehnica terapeutică sandplay, interacțiunea cu nisipul este un mijloc foarte liniștitor pentru psihic, oferind o vindecare dincolo de ceea ce putem înțelege privind la ceea ce realizăm. Jocul cu nisipul nu solicită explicit nivelurile și instrumentele logice, intelectuale ale creierului, fiind o tehnică expresivă, nonverbală, artistică.

Jucându-ne cu nisipul, nu trebuie și nu simțim nevoia să vorbim și să ne exprimăm, efectiv, verbal. Având în vedere că anxietatea ne determină să ne focusăm pe gânduri ce ne preocupă, ce adesea devin ruminative, obsesive, prin jocul cu nisipul oprim analiza excesivă, ne relaxăm și ne eliberăm de tensiune.

Finalul proiectului a fost marcat de o activitate în aer liber, la Platoul Cornești, cadru ce a oferit participanților bucuria întâlnirii fizice și ocazia experimentării unui ultim atelier de artă / sandplay împreună.

Despre Asociația K'ARTE

În ultimii ani, Asociata K'ARTE a activat în județul Mureș prin organizarea unui număr semnificativ de evenimente de film, artă contemporană, performance, teatru, acțiuni civice etc. Fie că vorbim de Noaptea Albă a Galeriilor la Tg. Mureș, de Pădurea Rotundă, expozițiile din galeria de artă Camera K'ARTE sau evenimente de film european desfășurate la Tg. Mureș, Asociația K'ARTE a inovat constant, în ultimii 10 ani, scena culturală locală.

Proiectul este sprijinit de Fundația Pentru Comunitate și MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor.

Parteneri: Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Mureș și REEA.

Pentru mai multe detalii puteți contacta coordonatorul proiectului, Moldovan Loredana - contact@k-arte.ro  // telefon 0722 30.34.71.

Lasă un comentariu