NOUTĂȚI EDITORIALE “CRONICAR ÎN TRANZIȚIE”

Distribuie pe:

Publicistul, preotul și inginerul Vasile BOTA a publicat, recent, al treilea volum, din ampla trilogie de publicistică, însumând peste 1.500 de pagini: “Cronicar în tranziție” (2017-2020).

Cine ia contact cu această operă de anvergură a domniei sale, pe lângă cartea - Jurnal de călătorie: “Un țăran în America” ( 2000) - rămâne impresionat de pasiunea pentru cunoaștere și comunicare, de frumusețea și proprietatea stilului, de mesajul pozitiv și persuasiv transmis în spiritul moralei creștine, în cele circa 750 de titluri ale eseurilor sale.

O viață în cuvânt și pentru cuvânt, pentru semenii săi!

Adesea, de-a lungul multor ani, în paginile cotidianului “Cuvântul liber”, talentatul cronicar Vasile BOTA aduce în atenția cititorului informații pilduitoare despre viața semenilor săi, sugerând un mod de a fi plăcut și responsabil în fața Celui care ne-a chemat la viață - bunul, atotputernicul și veșnicul Dumnezeu.

Ca să ilustrăm cât de cât reperele scrisului său, vom pomeni câteva titluri ale editorialelor sale: “Biserica - Familia lui Dumnezeu”, “Cine am fost și ce-am ajuns?!”, “Nevoia de știință agricolă”, “Blestemul banului”, “Libertate și responsabilitate”, “Cum nu vii tu, Țepeș Doamne!”, “Biruința împărăției morții și iadului!”, “Mafia din România”, “Puterea Credinței!”, “Meseria - brățară de aur!”, “Morala și legile creștine”, “Să nu faci umbră degeaba pământului!”, “Secretul longevității sau cum să trăiești mult și frumos”, “Duminica Femeilor”, “Catedrala Mântuirii Neamului”, “Nevoia de profesioniști”, “Biserica - Terapie împotriva singurătății!”, “Cinstirea Maicii Domnului”, “Doamne, luminează-i pe români!” etc.

Am putea spune că scrisul său are un orizont enciclopedic.

Eugeniu NISTOR, editorul său, face aprecierea că publicistica lui Vasile BOTA se inspiră din trei izvoare sacre ale omenirii: muncile câmpului, sub cerul liber, pe care păstorii și țăranii și le-au asumat de la începutul lumii, religia, care le-a dat oamenilor credință și curaj în existență, și comunicarea, care i-a ajutat să-și exprime coerent ideile, să se sfătuiască, să ia decizii împreună, pentru a înfrunta solidar primejdiile.

Există în scrisul său numeroase exemple, luate din toate domeniile, din diferite medii sociale, care rămân de neuitat pentru cel interesat.

Iată un pasaj edificator din eseul: “Dușmani ai liniștii și ordinii publice sau Beția libertății”:

“Este atâta neliniște și ură în rândul cetățenilor, încât te întrebi de multe ori: de ce a fost necesară “Revoluția” din România, cu atât de multe victime nevinovate? Avem libertate! Din păcate, nu prea știm ce să facem cu ea, iar beția libertății ne provoacă o neliniște și frică pentru ziua de mâine. Mulți români și-au luat lumea în cap și au plecat în țări străine unde, oricât de mult s-ar strădui să se integreze în noile societăți, străini vor rămâne toată viața...”

Vreau să subliniez valoarea scrisului publicistului Vasile BOTA, care a devenit membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Mureș, din anul 1992.

Aduc un omagiu de prețuire și prietenie lui Vasile BOTA, care, în 21 mai 2021, a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani!

La mulți ani, iubite Prieten, și felicitări pentru trilogia, “Cronicar în tranziție”, care se vrea lansată în public, cu acest minunat prilej aniversar!

Lasă un comentariu