TENTATIVE DE FRAUDĂ PRIN TELEFON!

Distribuie pe:

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția utilizatorilor serviciului de telefonie mobilă asupra apelurilor pierdute sau apelurilor primite de la numere internaționale pe care nu le cunosc și care pot reprezenta posibile tentative de fraudă, realizate de persoane necunoscute ce încearcă să obțină câștiguri ilegale.

“Apelând înapoi astfel de numere, utilizatorii pot fi suprataxați, costurile regăsindu-se ulterior pe factura de servicii de telefonie. Persoanele care au intenția de a înșela utilizatorii dau apeluri scurte, de obicei prin intermediul unor programe de apelare automată a unor numere selectate aleatoriu, cu intenția ca cel apelat să sune înapoi.

Victima sună de obicei la un număr de telefon cu suprataxă, iar scopul celor apelați este să mențină apelul activ un timp cât mai îndelungat și să obțină, astfel, câștiguri ilicite. Tarifele aplicate acestor apeluri, către numere din țări precum Botswana, Guineea, Guyana, Nepal, Sri Lanka etc., sunt ridicate, iar costurile se regăsesc, ulterior, pe factura persoanei care apelează.

Persoanele care întâmpină o astfel de situație sunt îndrumate să nu sune înapoi la numerele pe care nu le cunosc, cu atât mai puțin dacă acestea sunt numere internaționale provenind din țări cu care nu au nicio legătură.

De asemenea, nu trebuie furnizate date cu caracter personal dacă acestea sunt solicitate prin aceste apeluri. În cazul apariției unei asemenea probleme, utilizatorii sunt sfătuiți să informeze furnizorul lor de servicii de telefonie și, totodată, să se adreseze poliției, instituția abilitată de dispozițiile legale în vigoare să investigheze posibilele cazuri de înșelăciune sau de infracțiuni informatice.

Site-ul InfoCentru pune la dispoziția utilizatorilor informații utile despre serviciile de comunicații electronice (telefonie, internet și televiziune) și serviciile poștale, pentru a-i sprijini în alegerea și folosirea acestor servicii.

Informațiile se referă, în principal, la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming.

În plus, utilizatorii pot consulta pe aceeași pagină ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet”, informează ANCOM, printr-un comunicat de presă. (L.P.)

Lasă un comentariu