SCRIITORUL, DOMNITORUL ȘI... ICOANELE

Distribuie pe:

* “Într-o Biserică veche din Italia se află pe un perete patru icoane. În prima icoană se vede un chip de episcop învățând, iar dedesubt cuvintele: “Eu vă învăț pe toți”. În a doua icoană se vede un chip de general, sub care scrie: “Eu vă apăr pe toți”. În a treia icoană se vede un chip de țăran arând, iar dedesubt e scris: “Eu vă hrănesc pe toți”. În a patra icoană se vede chipul diavolului, având dedesubtul lui scris cuvintele: “Eu vă iau pe toți care nu vă faceți datoria”.

Aici, este cazul să ne aducem aminte de cuvintele părintelui Arsenie Boca, (Sfântul Ardealului): “Cine are minte, să ia aminte” (n.a.)

Iosif Trifa (1888-1938), Preot Ortodox Român care a pus bazele mișcării “Oastea Domnului”

***

* “În anul 1475, turcii intrară în Moldova și o înconjurară din toate părțile. Ștefan cel Mare a adunat oastea sa de pe câmpul de luptă și a poruncit să se facă “Serviciul Dumnezeiesc”. Arhiereii și preoții înălțau rugăciuni de preamărire către Dumnezeu și ajutor pentru poporul moldav. Însuși Domnitorul Ștefan era cu rugăciuni pe buze și lacrimi în ochi și sufletul înălțat către Dumnezeu. În acest timp a venit o solie de turci pentru a trata cu domnitorul care era în “discuție cu .... Dumnezeu”. Solii turci s-au întors și au spus conducătorilor turci că aceștia se roagă, și nu este cazul acum să atace oastea moldavă. Solii au fost uciși pentru lașitate și necredință deplină, și au atacat pe Ștefan cu oștenii lui, care, întăriți de Dumnezeu, au învins pe turci, primul ucis fiind chiar conducătorul turc care a neglijat sfatul solilor și pe... “Dumnezeu”.

Teodor Ștefanelli (1849-1920), istoric, scriitor, academician din “Oglinda Duhovnicească”, vol. II, pag. 926.

***

* “Cele mai serioase probleme ale omului contemporan provin din faptul că acesta și-a pierdut simțul cooperării conștiente cu Dumnezeu, în vederea intenției Sale pentru omenire. Oricine dorește să-L vadă pe Dumnezeu Cel Viu, să-L caute nu pe bolta goală a propriei rațiuni, ci în dragostea omenească. Pentru a vă iubi unul pe altul, trebuie să lupți cu tine însuți”.

Fiodor Mihailovici Dostoievski (1821-1881), unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filosofiei, psihologiei și teologiei sec. al XX-lea.

P. S. Psalmul 85, vers. 1-4: “Pleacă, Doamne, urechea Ta și mă auzi, că sărac și necăjit sunt. Păzește sufletul meu, căci cuvios sunt, mântuiește, Dumnezeul meu, pe robul Tău, pe cel ce nădăjduiește în Tine. Miluiește-mă, Doamne, că spre Tine voi striga toată ziua. Veselește sufletul robului Tău, că spre Tine, Doamne, am ridicat sufletul meu. Că Tu, Doamne, bun și blând ești și mult milostiv tuturor celor ce Te cheamă pe Tine”.

Lasă un comentariu