APE TOXICE ÎN FRANȚA. PLAJELE AU FOST ÎNCHISE DE URGENȚĂ

Autoritățile sanitare din Franța sunt în alertă din cauza descoperirii unei microalge toxice, despre care există informații că provoacă simptome asemănătoare Covid-19, teribila boală infecțioasă care a lovit crunt planetă.

Ostreopsis siamensis, o microalgă înrudită cu Ostreopsis ovata, a fost depistată în ultimele zile pe plajele din sud-vestul Franței. Adică foarte aproape de granița cu Spania.

În cele din urmă, s-a decis închiderea plajelor și interzicerea scăldatului. La această decizie s-a ajuns pentru că microalga provoacă probleme respiratorii, tuse și greață. Practic, simptomele asociate și cu SARS-COV-2, care generează Covid-19.

Conform site-ului 20minutes.fr, plajele din orașele Biarritz și Bidart et Saint-Jean-de-Luz au fost închise luni, 9 august 2021. Nu au existat dubii cu privire la această măsură. Analizele Agenției Regionale pentru Sănătate au stabilit că este vorba despre Ostreopsis siamensis.

Microalgă toxică și pentru mediu

Alga care a creat atâtea probleme a fost identificată în trecut și în Marea Mediterană.

Totuși, acum a fost descoperită prima dată în Biarritz. Microalga nu este toxică doar pentru om, ci și pentru mediu.

Cine intră în contact cu ea se va confrunta cu tulburări respiratorii, frisoane, tuse, mâncărimi ale ochilor, greață și uneori febră. De aceea, medicii recomandă testarea pentru Covid-19. Vestea bună este că simptomele provocate de infecție sunt ușoare și trec de la sine.

Încălzirea globală, din nou în prim-plan

Prezența algei toxice are legătură și cu încălzirea globală. Microalga se fixează pe pietre, pe alte alge și se găsește atât în apă, cât și la suprafață. Responsabilul din cadrul programului pentru calitatea apei al organizației Surfrider Foundation, Marc Valmassoni, a dezvăluit că “citotoxina pe care o conține poate fi transportată și de vânt”.

Înainte de încălzirea globală, aceste microalge se găseau doar în apele tropicale. Conform ulti-melor informații, autoritățile franceze au decis redeschiderea plajelor încă de marți. Totuși, situația va fi monitorizată de experți, nefiind excluse noi restricții. (evz.ro)

Lasă un comentariu