VARIANTA DELTA ANULEAZĂ POSIBILITATEA IMUNITĂȚII COLECTIVE

Distribuie pe:

Imunitatea colectivă (de turmă) nu mai este o posibilitate în acest moment, din cauza răspândirii rapide a variantei Delta, care infectează și persoanele vaccinate, a declarat, miercuri, Andrew Pollard, șeful Oxford Vaccine Group.

Pollard, membru al echipei care a realizat vaccinul Oxford/AstraZeneca, a explicat în grupul parlamentar britanic pentru COVID că, spre deosebire de rujeolă, în cazul căreia vaccinarea a 95% din populație oprește transmiterea virusului, în cazul variantei Delta nu se poate spune același lucru.

“Asta înseamnă că toate persoanele încă nevaccinate, la un moment dat, vor lua virusul”, a avertizat Pollard. El a explicat că vaccinarea încetinește procesul de transmitere, și că, în acest moment, datele științifice arată că persoanele vaccinate nu numai că prezintă simptome mai ușoare, ci transmit virusul pentru o perioadă mai scurtă decât cele nevaccinate. Cu toate acestea, având în vedere rata mare de transmisibilitate a variantei Delta, vaccinarea nu poate opri total răspândirea virusului. 

“Această tulpină ne-a adus în situația în care imunitatea de turmă nu e posibilă pentru că Delta infectează și persoanele vaccinate. Cred că ceea ce urmează e ca virusul să dezvolte o nouă tulpină care să fie și mai transmisibilă printre cei vaccinați. De aceea, e important ca programele de vaccinare să nu fie construite în jurul ideii atingerii imunității de turmă”, a spus Pollard.

Legat de vaccinarea copiilor, Pollard a explicat că principalul argument este protejarea persoanelor adulte. Întrucât vaccinarea copiilor nu va opri complet transmiterea virusului, este foarte important ca autoritățile să se asigure că adulții din toată lumea sunt vaccinați. (sursa - politico.eu) (I.S.)

Lasă un comentariu