UN TSUNAMI DE SCUMPIRI SE VA ABATE PESTE ROMÂNIA, ÎNCEPÂND DIN TOAMNĂ

Distribuie pe:

Se anunță mari probleme economice începând din toamnă, atunci când inflația va crește și mai mult, după cum a anunțat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Banca Națională a României (BNR) a majorat la 5,6% prognoza de inflație  pentru finalul acestui an și la 3,4% pentru sfârșitul anului viitor, conform unei prezentări realizate luni de guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Se anunță majorări semnificative de prețuri din toamnă

“După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflația care va fi anunțată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulți colegi, va depăși 5%, sau va fi în jur de 5%. Și subliniez acest lucru pentru că de regulă, când noi facem o prognoză la sfârșitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este și aici, există tendința să se spună așa: Banca națională prognozează de acum înainte o inflația de 5,6%, prețurile vor crește cu 5,6%.

Nu este așa. Inflația e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînțeles și cu acțiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creșterilor de preț și acesta este efortul nostru, să menținem inflația între 5 - 5,5% până la sfârșitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază, indicele prețurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 și ceva la sută. Am punctat și trimestrul III și trimestru IV, sfârșit de trimestru ca să vedeți că acești 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că prețurile vor crește de acum înainte.

Anunțul făcut de Mugur Isărescu

Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuși să ținem prețurile undeva între 5 și 5,5%. Mă refer la indicele prețurilor de consum. Deci creșterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârșitul anului următor, datorită faptului că dispare și efectul de bază, din ianuarie cu electricitatea și cel din vară cu gazele naturale, prognoza noastră este că indicele prețurilor de consum coboară la 3,4%”, a spus Mugur Isărescu.

Față de prognoza anterioară, estimarea pentru finalul acestui an este în creștere cu 1,5 puncte procentuale, iar cea pentru finalul anului mai mare cu 0,4 puncte procentuale.

El a menționat că “nu suntem singurii”, și că “nu ne putem decupla de lume”, iar scenariul prezentat nu este deloc “apocaliptic”, conform Agerpres.

Inflație în toată lumea, o palidă consolare

“Este rezonabil față de ce se întâmplă în lume. Când ai inflația în Statele Unite 5,4%, în Ungaria în jur de 5,3%, în Polonia 5%…. și în Germania, țara stabilității prețurilor și a unei inflații scăzute, istoric după Al Doilea Război Mondial, inflație de 3,1%. În acest context, prognozele noastre sunt, să le numesc, rezonabile. Trebuie însă acționat din vreme ca ele, și mai ales creșterile de prețuri administrate, să nu se ducă în runda a doua. Adică să strice anticipațiile și să se încadreze în decizii privind prețurile la nivelul întreprinderilor”, a afimat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a menționat că jumătate din inflația de 5% este din prețuri administrate pe care Banca Centrală nu are posibilitatea să le controleze. (evz.ro)

Lasă un comentariu