SCĂDEREA ÎN ÎNĂLȚIME, RISC CRESCUT DE MOARTE PENTRU FEMEI

Distribuie pe:

Cercetătorii suedezi de la Universitatea din Gothenburg, citați de descopera.ro, susțin că femeile care au parte de o scădere mai accentuată a înălțimii după prima tinerețe ar avea un risc mai crescut să moară, îmbolnăvindu-se mai des de inimă, indicând, totodată, că aceste două lucruri sunt legate nu numai de stilul de viață, ci și de gene.

“Pierderea în înălțime după 40 de ani, cel puțin în rândul nord-europenelor, este corelată cu un risc mai mare de moarte sau boli cardiovasculare. Pierderea în înălțime nu este adevăratul factor de risc, ci doar un indicator pentru alte cauze adevărate.

În studiul nostru, am analizat datele a 2.406 femei suedeze și daneze, care s-au născut între anii 1908 și 1952, și care au fost implicate în studii pe termen lung în aceste țări.

Înălțimile lor au fost luate din studii, iar media de vârstă inițială pentru femeile din Suedia și Danemarca era de 47 de ani, respectiv 44 de ani. Ulterior, a fost comparată înălțimea de după 10 și 13 ani. După această perioadă, au fost luate în calcul morțile participantelor, care au avut loc timp de 17 - 19 ani.

În total, 625 de participante au murit în perioada aceea, 157 de morți fiind cauzate de boli cardiovasculare și alte 37 de accidente vasculare cerebrale (AVC). Aceste femei au pierdut în jur de 0,8 cm în înălțime în 11,4 ani, iar fiecare centimetru pierdut însemna un risc cu 15% mai mare de a muri.

Oamenii devin mai scunzi, odată cu vârsta, fiindcă există schimbări ale coloanei vertebrale. De exemplu, se micșorează înălțimea discurilor dintre vertebre.

Analizând cele două grupuri și luând în calcul alți factori, am determinat că fiecare centimetru pierdut de femei se asocia cu un risc cu 15% mai mare de a muri din orice cauză, iar femeile care pierdeau doi centimetri aveau un risc cu 74% mai mare”, afirmă oamenii de știință suedezi.

Lasă un comentariu