70 DE ANI DE LUTIERIE LA REGHIN - LA MULȚI ANI VIORII REGHINENE!

Distribuie pe:

Sunt privilegiată că am crescut într-un oraș care reprezintă un brand național și internațional: vioara de Reghin, pentru că în majoritatea orchestrelor mari din lume se cântă pe instrumente reghinene.

E cu atât mai rar în aceste vremuri să ai privilegiul să trăiești într-un oraș în care se construiesc produse românești și unde există mii de oameni cu dragoste de artă și de meseria de lutier.

Sunt privilegiată și pentru că m-am născut într-o familie în care oamenii au fost întotdeauna pe primul plan. Am crescut alături de ei și, pornindu-se de la un atelier de câțiva metri pătrați, s-a dezvoltat de la zero cea mai mare fabrică de instrumente muzicale cu coarde și arcuș din Europa, fabrica Gliga.

Asociația artiștilor lutieri din România - AALR - a fost înființata în 1990, cu membri pe care Reghinul ar trebui să-i cinstească întotdeauna - Florea Precub, Ioan Luca, Nicolae Ciurba, Nagy Pavel, Zaharie Mare, cărora li s-au alăturat Sorin Ciurba, Vasile Mare, Nicolae Bâzgan, Vasile Gliga. În 2012 și 2014 am fost organizator al primului concurs internațional de lutierie de la Reghin, alături de membrii AALR - cunoscuți lutieri reghineni, Nagy Bela, Szasz Friedrich, Claudiu Mare, Virgil Bândilă, Alin Stoica, Călin Vultur, Eugen Man, Șimon Josef, Ioan Bucur, Aurelian Mare, Marius Gyorke, Cristian Gliga. Astăzi sunt aproape 30 de lutieri care s-au alăturat AALR.

Roman Boianciuc a construit prima vioară, la Reghin. S-au scurs doar 7 decenii de atunci, de când la Reghin se produc viori. În Italia, bunăoară, tradiția datează de secole, dar noi am reușit, în acești numai 70 de ani, să producem, folosind lemn din pădurile de pe Valea Italianului, situată la vreo 40 de km de Reghin, viori care să le concureze cu succes pe cele manufacturate la Cremona, de urmașii celebrilor lutieri Amati, Stradivari și Guarneri. E mare lucru ce s-a realizat!

Știu asta și din familie, pentru că tatăl meu, Vasile Gliga, a confecționat prima sa vioară în 1988, iar peste numai câțiva ani, Sir Yehudi Menuhin îi mulțumea pentru calitatea viorii Gliga.

Ne mândrim cu faptul că Reghin este capitala lutierilor din România (sunt cel puțin 12 firme care produc viori la noi în oraș, alături de cele 2 fabrici) și mii de cunoscători ai etapelor de construire a viorii, și, de asemenea, suntem bucuroși că, acum trei ani, 8.859 de viori din cele 14.000 exportate de România în lume, în statele din afara UE, în 2018, adică peste 63%, au fost produse de Companiile Gliga. Iar fabrica Hora a depășit 4 milioane de instrumente fabricate în acești 70 de ani.

Mă înclin în fața celor care au pus suflet în construirea primelor viori la Reghin, în fața maeștrilor reghineni care au făcut de-a lungul anilor ca acest brand să fie recunoscut în întreaga lume și a celor care duc mai departe prestigiul acestei nobile meserii.

Lasă un comentariu