COMEMORAREA PRIMULUI PRIMAR ROMÂN AL TÂRGU-MUREȘULUI DR. EMIL AUREL DANDEA

Distribuie pe:

Asociațiile culturale târgumureșene invită locuitorii orașului miercuri, 18 august 2021, de la ora 10, în fața statuii marelui lider al urbei noastre, pentru a-l comemora pe cel care a fost primul primar român al Târgu-Mureșului, doctorul în drept, Emil Aurel Dandea. Evenimentul va cuprinde o scurtă slujbă de pomenire, depunerea unor coroane de flori și alocuțiuni dedicate personalității primarului patriot, aducând, astfel, un mic omagiu celui care s-a dedicat în întregime modernizării orașului și afirmării caracterului național românesc în peisajul local.

Spațiul desfășurării acestei clipe omagiale este încărcat de o puternică simbolistică, statuia fiind amplasată chiar în fața unor realizări edilitare de excepție pentru Târgu-Mureș și pentru primarul Emil Dandea, amintim aici Clădirea Primăriei, Căminul Ucenicilor Români “Avram Iancu”, precum și Catedrala Mică. Toate acestea constituie încununări ale efortului și muncii depuse de marii lideri ai comunității noastre în perioada interbelică, contribuind în mod decisiv la transformarea orașului și la promovarea elementului românesc autohton acestor meleaguri mureșene.

Emil A. Dandea a reușit să încheie două mandate de primar cu conștiința lucrului bine făcut, cu realizări edilitar-culturale perene, unele dintre ele, care au plasat definitiv municipiul în constelația orașelor românești cu grad înalt de civilizație. Cele două biserici, ortodoxă și greco-catolică fuseseră terminate și târnosite, aeroportul civil și noul spital de stat erau în curs de finalizare, introducerea gazului metan devenise o realitate, instituțiile românești de cultură depășiseră de mult faza de pionierat, iar amplasarea unor monumente definitorii, precum Statuia lui Avram Iancu, Monumentul Ostașului Român (distrus în 1940), Lupa Capitolina, dar și numeroasele plăci memoriale au adus cultura românească în mijlocul locuitorilor din Târgu-Mureș.

Așteptăm, așadar, locuitorii orașului nostru pentru a fi împreună într-o clipă solemnă și plină de semnificație în cadrul acestui eveniment inițiat de tinerii din cadrul Asociației Culturale “Dacii Liberi” alături de organizații cu o tradiție frumoasă, precum Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu”, Societatea Culturală “Alexandru Papiu Ilarian”, Fundația Culturală “Vasile Netea” și multe altele.

Asociația Culturală “Dacii Liberi” Președinte Dragoș Burghelia

Lasă un comentariu