PERSOANE COMPLET VACCINATE SE ÎMBOLNĂVESC DE COVID. SPECIALIȘTII EXPLICĂ DE CE

Distribuie pe:

* Persoane complet vaccinate se infectează cu noul coronavirus, deși într-o măsură mult mai mică decât cele nevaccinate * Niciun vaccin anti-Covid nu este 100% eficient, dar imunizarea reduce considerabil riscul de spitalizare și deces * Noile tulpini reprezintă o provocare pentru eficacitatea vaccinurilor anti-Covid, dar nu se știe încă dacă vor fi necesare doze de rapel.

Persoanele complet vaccinate împotriva Covid-19 sunt bine protejate împotriva infecțiilor severe, spitalizării și decesului, cauzate de virus. Cu toate acestea - deși rare atât în SUA, cât și în Europa - în rândul celor complet vaccinați apar cazuri de infectare. Cercetătorii explică de ce.

În primul rând - precizează aceștia - niciunul dintre vaccinuri nu este 100% eficient în prevenirea infecției.

În plus, noile tulpini Covid, cum ar fi varianta delta, extrem de infecțioasă - care este răspândită acum în întreaga lume - complică imaginea eficacității vaccinurilor. Există, de asemenea, date incomplete despre cât durează imunitatea la Covid, după vaccinare.

Alarma a fost declanșată când datele preliminare din Israel - care avea unul dintre cele mai rapide programe de vaccinare din lume - publicate în iulie au constatat că vaccinul Pfizer-BioNTech Covid-19 a fost eficient doar 40,5%, în medie, în prevenirea formelor simptomatice ale bolii.

Profesorul Lawrence Young, virolog la Facultatea de Medicină a Universității din Warwick (Marea Britanie), a declarat, într-un interviu TV, că, la persoanele complet vaccinate, cazurile de Covid reprezintă un avertisment că “niciun vaccin nu este 100% eficient”.

“Va exista întotdeauna o anumită proporție a persoanelor care vor rămâne încă susceptibile la infecții și boli”, a precizat Young.

“Există, de asemenea, alți doi factori care influențează eficacitatea vaccinului: în primul rând, scăderea imunității - încă nu știm cât durează imunitatea indusă de vaccin. Acest lucru ar putea, foarte probabil, să constituie un factor favorizant pentru vârstnicii și persoanele mai vulnerabile care au fost imunizate chiar la începutul programului de vaccinare”, a menționat el.

Al doilea factor, a adăugat Young, este legat de “infecțiile descoperite la indivizii vaccinați, din cauza variantei delta - mai contagioasă - , fapt ce îngreunează procesul de vaccinare, aducând în discuție necesitatea unei doze suplimentare, chestiune asupra căreia nu s-a convenit încă.

Este dificil să se cunoască numărul exact al cazurilor de infectare la persoanele vaccinate deoarece acestea fac forme ușoare ale bolii sau sunt asimptomatice și ar putea trece cu ușurință neobservate, dar cifrele colectate de NBC News au constatat că cel puțin 125.000 de americani complet vaccinați au avut rezultate pozitive pentru Covid și 1.400 dintre ei au murit. Toate aceste cazuri au reprezentat însă mai puțin de 0,08% din cele 164,2 milioane de persoane complet vaccinate de la începutul anului. Cu alte cuvinte, numărul de cazuri și decese în rândul celor vaccinați este foarte mic în comparație cu cei nevaccinați.

În același context, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că “sunt de așteptat” asemenea cazuri și că întotdeauna va exista un procentaj scăzut de persoane complet vaccinate, dar care se îmbolnăvesc, sunt spitalizate sau mor din cauza Covid-19”.

Această opinie este împărtășită și de Andrew Freedman, specialist în boli infecțioase la Facultatea de Medicină din Cardiff, Marea Britanie: “Vaccinurile sunt foarte eficiente pentru protecția împotriva formelor severe, spitalizării și decesului, dar mai puțin eficiente pentru a proteja complet împotriva infectării, or, știm deja că multe persoane care au fost complet vaccinate se infectează cu varianta delta, având, în majoritatea cazurilor, simptome ușoare”, a precizat acesta.

“Ceea ce nu știm este dacă administrarea unui rapel suplimentar va crește, în fapt, protecția și va reduce infecțiile cauzate de varianta delta”, a precizat Freedman.

Noile cercetări din Marea Britanie, publicate vinerea trecută, au arătat că persoanele complet vaccinate au fost de trei ori mai puțin expuse riscului de infectare decât persoanele nevaccinate, susțin specialiștii.

Cercetătorii conchid că infectările în rândul celor vaccinați trebuie studiate în continuare, mai ales că zone întregi ale lumii se confruntă cu răspândirea variantei delta: “Se știe că varianta delta este extrem de contagioasă și, ca rezultat, după cum putem vedea din datele noastre și din altele, infecțiile apar și la cei vaccinați. Trebuie să înțelegem mai bine cât de contagioase sunt persoanele complet vaccinate care se infectează, întrucât acest lucru va contribui la o mai bună previziune a situației în lunile următoare, iar constatările noastre contribuie la o imagine mai cuprinzătoare a acestei situații”. (sursa-cncb.com)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu