CUM NE PREGĂTIM, DIN TIMP, PENTRU O IARNĂ SĂNĂTOASĂ

Ca furnica din fabulă ne pregătim și noi pentru iarnă chiar acum, în această perioadă.

Desigur, putem afirma că pregătirile clasice pentru iarnă durează destul de mult timp pentru mama activă din zilele noastre și oricum putem găsi acum în mijlocul iernii fructe și legume care nu sunt în sezon în țara noastră.

Însă vrem să ne pregătim pentru o iarnă sănătoasă, în care corpul nostru să fie vitaminizat, gata să înfrunte răceli și alte boli ale sezonului rece. Acest aspect este cu atât mai important pentru cei mici. Dar nu numai. Pentru cei care suferă primăvara de astenie (printre care m-am numărat și eu mulți ani), o iarnă nelipsită de verdeață și mâncare echilibrată va asigura o tranziție bună și un corp gata pentru schimbările din primăvară.

Ca în fiecare anotimp, și iarna trebuie să consumăm alimente de sezon. Însă ce găsim pe tărâm românesc s-ar putea să nu ne fie de ajuns ca aport de vitamine, minerale. Atunci le luăm când sunt în sezon, de preferat din țara noastră și le uscăm, congelăm, conservăm pentru a le avea în anotimpul rece.

CE ALIMENTE GĂSIM IARNA ȘI E BINE SĂ CONSUMĂM?

- legume și fructe de sezon: mere, sfeclă, ridichi negre, rădăcinoase, dovleac, praz, varză, kale, ghimbir, citrice, rodii, avocado, mango, nucă de cocos;

- fructe și legume deshidratate;

- leguminoase uscate: mazăre, fasole, năut, soia.

CE PUNEM LA CONGELATOR?

- ardei și gogoșari: tăiați și curățați; vor ocupa puțin spațiu dacă sunt înjumătățiți și părțile suprapuse;

- plante aromatice: frunze de pătrunjel, leuștean, țelină, busuioc, mentă; împărțite în pungi, pe porții; marcați pungile pentru a evita confuziile;

- dovleac (dat prin răzătoare și copt, făcut piure, porționat; va ocupa mai puțin spațiu dacă pungile sunt aplatizate, ca o carte); folosiți la supe și dulciuri;

- ardei copți, vinete coapte;

- vinete și dovlecei tăiați, de fript pe grătar;

- fructe congelate pentru gustări sau înghețate: vișine (în sezon vara), caise, piersici; mie îmi place să le mănânc nedezghețate;

- fructe de pădure: merișoare din piață pentru suc, cătină, zmeură, afine pentru deserturi;

- spanac (primăvara în sezon): se opărește, scurge, porționează;

- mazăre fiartă (blanșată) și congelată (vara în sezon);

- broccoli, conopidă;

- porumb; țineți știuletele în picioare, tăiați cu cuțitul pe verticală, de la baza bobițelor;

- praz tăiat bucăți; nu e nevoie să decongelați înainte de a-l folosi.

CE PUNEM ÎN BORCANE, CONSERVE?

- suc de roșii; conserve de roșii tăiate cuburi;

- gem de prune fără zahăr;

- compoturi;

- vinete opărite, conservate în sos tomat (numai bune de folosit în rețeta noastră);

- vinete coapte (se pot pune și la borcan, nu numai congelate);

- frunze de viță-de-vie în saramură sau proaspete, în sticle de plastic (se păstrează în frigider); frunzele de viță-de-vie conțin vitamine, minerale, au proprietăți antiinflamatorii; le puteți folosi la rețeta de sarmale vegetale.

MURĂTURI:

- gogonele, castraveți, pepene murat, varză.

Varza murată este mai bogată în vitamina C decât varza crudă; murăturile sunt printre puținele produse de origine vegetală care conțin vitamina B12.

CE PUNEM ÎN CĂMARĂ?

- nuci uscate; în această perioadă sunt nuci proaspăt culese; uscați-le bine înainte de a le depozita pentru a nu mucegăi; nucile verzi se pot păstra bine în congelator;

- dovleac întreg; dovleacul rezistă bine intact într-un mediu uscat, bine aerisit, cu o temperatură relativ scăzută. (bucataria.ro)

Lasă un comentariu