MAICA DOMNULUI, AJUTĂTOAREA OAMENILOR

Distribuie pe:

Duminică, 15 august, credincioșii ortodocși, catolici și greco-catolici prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. După un post de două săptămâni, zeci de mii de credincioși merg în pelerinaj la mănăstirile închinate Maicii Domnului. În călătoriile mele prin țară am avut bucuria să vizitez cele mai importante dintre acestea: Putna, Curtea de Argeș, Nicula, Izvorul Mureșului, Bistrița, Neamț, Văratic, Tismana, Moisei, Oașa. În județul Mureș, la Mănăstirea de la Sânmărtinul de Câmpie, comuna Râciu, vrednicul arhimandrid Teodul Libeg, starețul sfântului lăcaș, a ctitorit o biserică nouă, închinată Preacuratei, și o stăreție. Aici, duminica, în zilele de sărbătoare, mai ales de praznicile închinate Maicii Domnului, vin mii și mii de credincioși din satele Câmpiei Transilvaniei, cu credință puternică în ajutorul Născătoarei. Din istoria bisericii, din istoria sfinților, din multele arătări ale sale sfintelor femei și sfinților, știm că ea este cea mai puternică ajutătoare a oamenilor, lângă fiul ei din cer, milostivă, simțitoare la toate durerile și suferințele muritorilor, mai ales ale mamelor, și nimeni nu rămâne neajutorat dintre cei ce aleargă la ea și la ajutorul ei. În orice durere și necaz, toți creștinii, mai ales femeile, mamele, aleargă la ea cu rugăciunea zilnică: “Născătoare de Dumnezeu”. În toată perioada Postului Sfintei Marii, în toate bisericile s-a oficiat Paraclisul și Acatistul. Vineri seara, în Biserica din Agrișteu, am avut nespusa bucurie să particip la Taina Sfântului Maslu, cu rugăciuni pentru sănătatea trupului și a sufletului. Într-o lume încercată de boli, ură, sărăcie și nesiguranță pentru ziua de mâine, nădejdea oamenilor se îndreaptă spre ajutorul de la Dumnezeu, iar mijlocitoarea noastră spre Tatăl și Fiul este Maica Domnului. Ca o dovadă a credinței poporului în cultul Mariei, stă numărul mare de credincioși din lume care, în aceste zile, se închină și înalță rugăciuni în biserici, mănăstiri și în casele oamenilor.

Potrivit statisticilor (sursa Revista Lumea nr. 7/2021), numărul creștinilor, la nivel mondial, este de 2.432.007.000, dintr-un total de 7,875 miliarde de locuitori ai planetei, peste 32%. Creștinii sunt urmați de musulmani - 1,93 miliarde, și de hinduși - 1,073 miliarde. Nereligioși se declară un număr de 879.315.000 persoane, ponderea cea mai mare o dețin agnosticii, cu 731.705.000 persoane. Religia cu cea mai mare rată de creștere din ultimii ani este Islamul, cu 1,92%, iar creștinismul înregistrează o creștere de 1,18%. În baza datelor obținute la recensământ, dar și în urma cercetărilor sociologice, creștinii se identifică: 1,253 miliarde - catolici; 594 milioane - protestanți, 500 milioane - neoprotestanți și 294 milioane - ortodocși. De menționat și încurajator faptul că anual, Biblia se tipărește în peste 90 milioane de exemplare. Conform recensământului din anul 2011, publicat de Institutul Național de Statistică din România, la o populație de 16,5 milioane, 89,45% sunt ortodocși, 4,62% - romano-catolici, 0,8% - greco-catolici, 3,19% - reformați, 2,5% - neoprotestanți și 0,12% atei și agnostici. În județul Mureș, la o populație de 127,849 locuitori, 60.460 sunt ortodocși, 16.305 - romano catolici, 3.447 - greco-catolici, 36.392 - reformați, 1.350 - adventiști de ziua șaptea, 1.098 - penticostali, baptiști - 369, alte religii - 6.460, atei - 332.

Datele nu sunt actualizate la zi, o posibilă situație exactă sperăm să o aflăm de la Oficiul Județean de Statistică Mureș.

Cert este că suntem un județ multiconfesional, cu o populație care se declară creștină, indiferent sub ce formă își manifestă credința. Toate confesiunile o recunosc pe Fecioara Maria, maică a Domnului nostru Iisus Hristos. Ortodocșii și catolicii cred că Pururea Fecioara Maria, la Adormirea ei a fost dusă de îngeri, la fiul ei, unde mijlocește pentru noi.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu