VEȘTI BUNE PENTRU PACIENȚII DIN ROMÂNIA! MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, NOI NORME PRIVIND MEDICAMENTELE

Distribuie pe:

Asigurarea disponibilității medicamentelor care au un consum redus și nu prezintă interes comercial

Vineri, 13 august, Ministerul Sănătății a anunțat o serie de măsuri pentru punerea pe piață a medicamentelor necesare pentru sănătatea publică.

Astfel, ministrul Ioana Mihăilă a aprobat normele metodologice pentru autorizarea în vederea punerii pe piață a medicamentelor necesare din motive de sănătate publică, a transmis instituția printr-un comunicat de presă. Noile norme vizează asigurarea disponibilității medicamentelor care au un consum redus și nu prezintă interes comercial și pentru care nu există alternativă terapeutică de cele mai multe ori.

Normele aprobate vineri, 13 august, fac posibilă, pentru prima dată în România, aplicarea unor prevederi introduse în legislația națională în 2006 și intrate în vigoare la data aderării României la Uniunea Europeană.

Respectivele prevederi reprezintă transpunerea articolului 126a din Directiva Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene nr. 2001/83/CE din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman, o modalitate folosită pe scară largă și cu succes de țări precum Cipru (2005), Malta (2006), Letonia și Polonia (2012), Ungaria și Portugalia (2013).

Ce anume reglementează noile norme ale Ministerului Sănătății

Normele reglementează, printre altele, obiectul autorizării acestor tipuri de medicamente, condițiile necesare pentru încadrarea în categoria de medicamente necesare pe motive de sănătate publică, procedura de autorizare și documentația aferentă, precum și obligațiile actorilor implicați.

Condițiile obligatorii pentru ca Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) să acorde autorizație de punere pe piață a unui medicament necesar din motive de sănătate publică sunt ca acel medicament, cu aceeași concentrație și formă farmaceutică, să fie autorizat în cel puțin un stat membru al Uniunii Europene, să nu aibă o autorizare de punere pe piață validă în România sau o cerere de autorizare depusă în acest sens, să nu aibă un echivalent farmaceutic autorizat pe piață în România și să existe un referat de justificare medicală a nevoii de sănătate publică din partea comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății.

De asemenea, autorizația de punere pe piață a medicamentelor necesare pe motive de sănătate publică se poate acorda, prin excepție, și în cazul unor medicamente care au echivalent farmaceutic autorizat de punere pe piață în România, dar care nu se găsesc efectiv pe piață de cel puțin 6 luni.

(capital.ro)

Lasă un comentariu