“NIMIC ÎN LUME NU-I MAI SFÂNT...”

Distribuie pe:

De Praznicul Adormirii Maicii Domnului, ca în fiecare an, am participat la Festivalul Cântecului Popular Patriotic, organizat la Oarba de Mureș de prietenul, creatorul și folcloristul Ciprian Istrate. În 2010, în calitate de prefect al județului Mureș, susțineam organizarea primei ediții a acestei manifestări de mare rezonanță patriotică și națională. Iar, de atunci, am ținut consecvent să mă închin la altarul sacrificiului oștirii române în această sfântă zi...

Nefiind un an cu mize electorale, din păcate, nu au catadicsit să participe la eveniment reprezentanții conducerii Instituției Prefectului Județului Mureș, ai Consiliului Județean Mureș, nici liderii partidelor politice, care în anii anteriori se înghesuiau, de abia încăpeau pe scenă. Nici sprijinul concret al acestora nu s-a văzut. E bine de reținut și știut...

Am salutat miile de participanți la acest eveniment împreună cu primarul orașului Iernut, Ioan Nicoară, viceprimarul Vasile Mărginean și amfitrionul manifestării, Ciprian Istrate, care a spus că se simte onorat de cei care au venit să-i fie alături cu sufletul, fără niciun alt interes. Oricum, este admirabil efortul său și al familiei sale, în condițiile în care, consecvent, cu sprijinul autorităților sau fără, continuă să-și onoreze obârșiile și să cinstească jertfa, sacrificiul și memoria străbunilor, printr-o manifestare de mare cinste.

Să nu uităm niciodată de cei peste 11.500 de ostași români căzuți în luptele pentru cotele blestemate de la Oarba de Mureș, înroșind cu sângele lor apele învolburate ale Mureșului. Astfel, au plătit prețul libertății, al demnității și onoarei noastre de azi. Tot atunci, alți ostași români luați prizonieri au fost mai apoi executați de trupele horthyste și germane în retragere, la Sărmașu, 39 de militari români împreună cu cei 126 de evrei civili, împreună cu femei și copii, într-un act de cruzime, o barbarie greu de înțeles în zilele noastre… Iertăm, dar nu uităm!

Oricât de greu ne-ar fi astăzi, trebuie să ne apărăm cultura, identitatea națională, tradițiile, obiceiurile, portul popular, valorile și eroii, cu tot ceea ce este sfânt pentru neamul românesc.

“Nimic în lume nu-i mai sfânt/ Si mai frumos pe-acest pământ/ Decât să mori ca luptător/ Înfășurat în tricolor” (,,Șoim român”)

Lasă un comentariu