ÎN CÂT TIMP DISPARE ALCOOLUL DIN ORGANISM

Distribuie pe:

Pentru a evita riscul de a ne urca la volan, cu urme de alcool în sânge, oamenii de știință americani, citați de descopera.ro, au calculat în cât timp iese alcoolul din organism, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților.

Organismul uman este capabil să dizolve în fiecare oră o cantitate de alcool egală cu 10 ml sau 8 grame de alcool pur, rinichii eliminând aproximativ 5% din alcoolul consumat prin urină.

Alcoolemia este denumirea cantității de alcool aflată temporar în fluxul sanguin al unei persoane și se poate determina din aerul expirat, din probe de sânge sau din probe de urină.

În cazul bărbaților

Unul dintre cei mai importanți factori în stabilirea perioadei necesare corpului să elimine alcoolul este greutatea, iar cercetătorii au stabilit pentru bărbați o greutate medie de 80 de kilograme.

Astfel, dacă un bărbat bea o bere (500 ml, cu 5% alcool) într-o jumătate de oră, alcoolul va fi eliminat complet din organism, de trei ori mai greu decât atunci când o bere se bea în aproximativ o oră. Timpul necesar unui astfel de proces ar fi undeva la 2 ore, triplându-se dacă berea este consumată în doar 30 de minute.

În ceea ce privește vinul, 250 de ml consumați în jumătate de oră se vor elimina complet din organism în aproximativ 2 ore și 15 minute, în timp ce dacă aceeași cantitate este consumată într-o oră este nevoie de puțin peste o oră ca alcoolul să se elimine complet din organism.

La băuturile spirtoase băute într-o jumătate de oră, 50 de ml de alcool cu concentrație de 40% se elimină în aproximativ 1 oră și jumătate.

În cazul femeilor

Pentru a stabili în cât timp se elimină alcoolul consumat în cazul femeilor, a fost stabilită o greutatea medie de 60 de kilograme.

Dacă o femeie consumă o bere într-o oră, are nevoie de aproximativ două ore și 20 de minute ca alcoolemia ei să revină la 0, iar dacă berea se consumă mai rapid, în doar 30 de minute, timpul necesar este de 7 ore.

250 de ml de vin sunt eliminați complet în aproximativ 3 ore și 20 de minute dacă el este consumat în aproximativ o oră, dar dacă se bea mai rapid alcoolul iese din organism în aproximativ 6 ore.

Eliminarea a 50 de ml de băutură spirtoasă cu o concentrație de 40% alcool se face în aproximativ 2 ore, urmând ca în cazul în care cantitatea e dublată la 100 de ml, timpul necesar eliminării crește la 4 ore și jumătate. (L.P.)

Lasă un comentariu