PREOTUL, FILOSOFUL ȘI... SCOPUL VIEȚII

Distribuie pe:

* “Adevăratul scop al vieții creștine constă în dobândirea Duhului Sfânt al lui Dumnezeu, iar postul, rugăciunea, privegherea și milostenia, precum și orice altă faptă bună săvârșită pentru Hristos sunt numai mijloace pentru dobândirea Duhului Sfânt. Când Duhul lui Dumnezeu se coboară în om și-l luminează cu deplinătatea luminii sale, atunci inima omului se umple de o negrăită bucurie, fiindcă Duhul lui Dumnezeu înveselește totul cu orice ar veni în atingere”.

Serafim de Sarov (1759-1883), sfânt, scriitor rus, unul din cei mai de seamă monahi și mistici ai Bisericii Ortodoxe Ruse.

***

* Înainte de a părăsi această masă, unde eu îmi fac cercetările mele, nu-mi mai rămâne decât să-mi înalț mâinile mele și ochii către cer și să adresez umila mea rugăciune către Autorul tuturor lucrăturilor: “O, Tu, care prin luminile care le-ai răspândit în natură înalți dorințele noastre până la divina lumină a grației, pentru ca să fim strămutați în lumina veșniciei Tale glorii, îți mulțumesc Stăpâne și Creator, pentru toate lucrurile pe care le-am încercat, în extazurile în care mă cufund, contemplarea operei mâinilor mele pentru a proclama înaintea oamenilor grandoarea operelor Tale. Nu m-am lăsat cumva amăgit în prezența frumuseților Tale? Dacă mi-a scăpat ceva nedemn de Tine, fă-mă să știu ca să pot șterge!”

Kepler Johannes (1571-1630), matematician, precursor al calcului integral, astronom, a formulat legea mișcării planetelor, naturalist.

***

* Un preot a chemat la el trei oameni pentru a-l ajuta la lucrul din grădină. La terminarea lucrului, preotul i-a chemat în casă, le-a dat să mănânce, după care le-a spus: “Pa masă sunt trei bani de aur și trei cărți; fiecare dintre voi, să vă alegeți ceea ce doriți”. Doi dintre ei și-au luat câte un ban de aur, iar al treilea și-a luat o carte. Acesta a spus că sărmanul său tată este bolnav și ia o carte pentru a se ruga Bunului Dumnezeu pentru sănătatea lui. Când a luat cartea și a deschis-o a găsit în ea trei monede de aur, spre marea lui bucurie. Ceilalți când au văzut, au făcut ochii marii dar... era prea târziu. A căuta mai întâi împărăția lui Dumnezeu este cea mai mare poruncă a lui Iisus Hristos: “Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă” (Matei 6, 33).

P.S. Înțelepciunea lui Isus Sirah cap. 35, vers: 17-19: “Cel care slujește lui Dumnezeu, cu bunăvoință va fi primit și rugăciunea lui până la nori va ajunge. Rugăciunea celui smerit va pătrunde norii și nu se va mângâia până nu va ajunge acolo. Și nu se va depărta până ce va lua aminte Cel Preaînalt și va face judecată cu dreptate și dreptatea va da-o”.

Lasă un comentariu