CUM STĂ ROMÂNIA ȘI CARE SUNT CELE MAI AFECTATE ȚĂRI DIN EUROPA DE POLUAREA CU OZON

Distribuie pe:

România stă relativ bine la capitolul poluare cu ozon. Ne încadrăm undeva în partea de jos a clasamentului.

Airly, compania care se ocupă de monitorizarea calității aerului, a realizat o analiză a gazelor cu cel mai mare grad de poluare din aer (dioxidul de azot și ozonul) în Europa, inclusiv România.

Conform unui comunicat remis luni SpotMedia.ro, țările mediteraneene, cu mult soare, înregistrează cele mai mari concentrații ale acestui poluant.

Mai exact, Italia și Spania, în special în regiunile cu cea mai mare densitate a populației.

5 orașe din Italia - Asti, Lecco, Bergamo, Piacenza și Torino - au o concentrație medie de ozon mai mare de 120 µg / m3 - media europeană maximă sigură.

La polul opus se află Regatul Unit al Marii Britanii, deși are o densitate mult mai mare a populației.

Situația din România

La noi în țară, concentrațiile de ozon sunt scăzute.

“Datorită cantității moderate de zile însorite în România (mult mai scăzută decât în țările mediteraneene), concentrațiile de ozon sunt, de asemenea, scăzute - în iunie 2021 doar Bulgaria, Macedonia și Regatul Unit al Marii Britanii au avut concentrații la fel de scăzute de ozon”.

În schimb, la orașele europene cu populație mai mare de 100.000 de locuitori, cea mai mare concentrație de ozon din România pentru iunie 2021 a avut-o Oradea. Municipiul a ocupat poziția 205 din 412 orașe analizate.

Din România, au mai intrat în top Cluj-Napoca, Arad și Tulcea.

De observat este că niciun oraș din țară nu a depășit media europeană!

Explicația

Airly ne explică și cum se face că, în orașele românești, concentrațiile de ozon sunt mici - acoperirea norilor din România este relativ ridicată, mai ales în comparație cu țările mediteraneene - Spania, Portugalia și anumite regiuni din Italia (Lombardia - care are cele mai mari concentrații de ozon din Europa).

Un alt factor important este densitatea populației, care în România este scăzută.

“Mai mult, densitatea populației din România este scăzută, mai ales în comparație cu țările situate în Europa centrală - care au, de asemenea, concentrații de ozon semnificativ mai mari, în ciuda faptului că în iunie au mai puțini nori decât România”.

Riscuri pentru sănătate

Airly arată și care sunt riscurile pentru sănătate, mai ales în cazul copiilor și al persoanelor care suferă de astm:

* tusea,

* iritarea ochilor,

* scăderea funcției pulmonare,

* o susceptibilitate mai mare la infecții.

Totodată, inflamația indusă de O3 contribuie la boli de inimă, diabet și alte tulburări metabolice.

Ca recomandări, ar fi bine să evităm zonele foarte însorite și să petrecem mai mult timp în zonele verzi. (spotmedia.ro)

Lasă un comentariu