EFECTUL DE LUPĂ: GEAMURILE TERMOPAN NU APRIND BALCOANE!

Distribuie pe:

Un incendiu a izbucnit, joi (12 august 2021), într-un balcon al unui apartament din Cluj-Napoca. Cum balconul era închis cu geamuri termopan, presa a relatat că, potrivit specialiștilor, cauza probabilă a izbucnirii incendiului ar fi fost căldura solară directă concentrată sau reflectată de obiectele de pe balcon, fiind vorba de efectul de lupă, prin geamul termopan.

Pentru a-și lămuri (și liniști) cititorii, adevărul.ro a cerut părerea lui Ciprian Cornea, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, despre acest ciudat efect de lupă al termopanului.

“Pentru a avea un foc este nevoie de trei elemente în același timp și spațiu: sursa de aprindere, materialul combustibil și aer (oxigen). Dacă nu avem unul dintre aceste elemente nu avem incendiu.

În cazul incendiului din balconul apartamentului din Cluj-Napoca, s-a înțeles greșit faptul că incendiul ar fi izbucnit din cauza geamurilor termopan cu care era închis balconul.

A fost, de fapt, un cumul de factori. În condițiile unei temperaturi ridicate, un furtun al unui grătar alimentat de o butelie de gaz, probabil, s-a topit sau a fost fisurat, iar furtunul (gazul) a luat foc și a întreținut arderea. Astfel, au ars cele două scaune și masa din lemn din balcon, dar și materialele din plastic ale geamurilor.

Dacă robinetul ar fi fost închis, probabil că nu ar fi fost niciun incendiu. Bănuiala noastră este că putem presupune că furtunul a avut o fisură și gazul s-a aprins în condițiile unor temperaturi ridicate.

Populația nu trebuie să se panicheze și oamenilor nu trebuie să le fie teamă de incendiu dacă și-au pus geamuri termopan pe balcon.

Aceasta nu înseamnă că dacă lăsați pe balcon un furtun de cauciuc, șlapi sau jucării din plastic, acestea vor lua foc și se va aprinde locuința.

În schimb, este important să nu lăsați în balcon sau oriunde altundeva sub incidența directă a razelor de soare materiale ușor inflamabile, precum combustibili lichizi sau gazoși”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Cluj. (L.P.)

Lasă un comentariu