VACCINAREA “RUPE” SOCIETATEA ÎN DOUĂ...

Distribuie pe:

“Dezbinarea societății”: persoanele nevaccinate sunt tot mai nemulțumite, pe măsură ce se confruntă cu mai multe restricții Covid * Decalajul dintre cei vaccinați și cei nevaccinați se va adânci, probabil, odată cu trecerea timpului * SUA și Europa impun tot mai multe restricții persoanelor nevaccinate * Ușurința sau libertatea de a călători, de a munci, de a socializa și de a se angaja în activități de agrement este din ce în ce mai dependentă de statutul de vaccinare Covid

.                              

Ruptura dintre cei vaccinați și cei nevaccinați se va adânci, pe măsură ce oficialii din SUA și Europa se pregătesc să introducă sau introduc deja noi restricții pentru persoanele nevaccinate.

Aproape toate guvernele din întreaga lume s-au opus până acum ca vaccinarea împotriva Covid să fie obligatorie pentru cetățenii lor, deși multe state au introdus diverse forme de certificate de vaccinare Covid, permise, pașapoarte sau alte documente care oferă purtătorului imunizat mai multe libertăți și posibilități de muncă decât persoanelor nevaccinate.

Aspectele vieții de zi cu zi sunt din ce în ce mai complicate pentru oricine nu este vaccinat împotriva Covid, însoțite de un sentiment crescând, de furie și nedreptate, în rândul celor care resping vaccinul.

În ciuda protestelor împotriva acestor mișcări, libertatea de a călători, de a munci, de a socializa și de angajamente în activități de agrement este din ce în ce mai dependentă de statutul nostru de vaccinare anti-Covid.

La nivel național, SUA au exclus obligativitatea vaccinării, respingând, încă din aprilie, conceptul de pașapoarte de vaccinare, din cauza îngrijorărilor legate de confidențialitate și de drepturile cetățenilor. Cu toate acestea, unele state au în vedere impunerea de noi restricții pentru persoanele nevaccinate.

Vaccinările Covid sunt acum obligatorii pentru lucrătorii municipali din New York și, de la mijlocul lunii septembrie, vor fi necesare dovezi de imunizare de la angajații și clienții restaurantelor, sălilor de sport și centrelor de divertisment. Lucrătorii din unitățile de îngrijire a sănătății din California vor trebui să prezinte dovada că au fost complet vaccinați împotriva Covid, începând din octombrie. Luni, Pentagonul a declarat că intenționează să impună obligativitatea vaccinării Covid pentru membrii serviciului militar, cel târziu la jumătatea lui septembrie.

Franța, Grecia și Marea Britanie se numără printre țările europene care impun vaccinarea pentru profesioniștii din domeniul sănătății sau personalul de îngrijire la domiciliu. În China, unele guverne locale au declarat că elevii nu vor fi lăsați să se întoarcă la școală în septembrie, cu excepția cazului în care întreaga lor familie este complet vaccinată. În Australia, unele state aflate în lockdown permit doar persoanelor vaccinate să se întoarcă la muncă și au declarat că restricțiile vor fi ridicate doar atunci când majoritatea oamenilor sunt imunizați.

Multe țări europene solicită acum turiștilor să dovedească faptul că sunt complet vaccinați, să furnizeze dovezi ale unui test Covid negativ sau să demonstreze că s-au recuperat în urma unei infecții recente. În caz contrar, trebuie să intre în carantină.

“Le cer tuturor celor care au fost vaccinați să-și încurajeze prietenii, cunoscuții și membrii familiei să se vaccineze și ei”, a declarat marți cancelarul german Angela Merkel, la scurt timp după ce au fost anunțate noi restricții în Germania. “Acestea nu sunt doar o protecție pentru noi, ci și pentru alții, care nu pot fi vaccinați - copii sau persoane cu comorbidități”, a explicat Merkel.

Șantaj” și “dictatură”

Tot mai mulți europeni sunt nemulțumiți de tendința spre diferențierea dintre cei vaccinați și cei nevaccinați. Marco De Matteo, un tânăr napolitan care este un pasionat de călătorii, este supărat pe situația din Italia, țară în care a fost introdus “pașaportul verde” (“green pass”), pe care o descrie drept o “dictatură economică și de sănătate”.

“Cei de la putere limitează, prin lege, libertatea și demnitatea indivizilor”, a spus el. “Impunerea permisului verde în domeniul muncii, atât în sectorul public, cât și în cel privat... distruge societatea”, a declarat el pentru CNBC.

De Matteo, și mulți alții care sunt la fel de preocupați de încălcarea libertăților civile, recunoaște necesitatea de a proteja sănătatea comunității. Dar, spune că el are multe îndoieli “atât cu privire la natura virusului, cât și cu privire la vaccin”. De asemenea, regretă stereotipurile negative atribuite persoanelor care obiectează împotriva vaccinurilor Covid.

“În Italia, mulți oameni organizează demonstrații pașnice - oameni din toate categoriile și mediile economice și sociale, cărora le pasă de libertatea, demnitatea și sănătatea fiecăruia - dar sunt etichetați drept teoreticieni ai conspirației”, a spus el.

Scepticismul privind vaccinul și sentimentul categoric împotriva vaccinării s-au manifestat din plin încă de la începutul pandemiei, în paralel cu dezinformarea de pe rețelele de socializare, cu informații care, în cele din urmă, pot pune în pericol vieți omenești. Studiile clinice, revizuite de către reviste medicale internaționale, au arătat că vaccinarea reduce răspândirea virusului și contribuie la reducerea deceselor și a bolilor severe.

Profesioniștii din domeniul medical, precum dr. Scott Gottlieb, au vorbit în mod repetat despre beneficiile vaccinării. Gottlieb, fost comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente, a declarat, de asemenea, că persoanele care au fost anterior infectate cu coronavirusul ar beneficia în continuare de imunizare prin administrarea vaccinurilor anti-Covid.

Profesoara de yoga Amel Lamloum (Franța) a declarat pentru CNBC, în ianuarie, că nu vede vreun avantaj al vaccinului, având în vedere vârsta (30 de ani) și starea excelentă de sănătate.

Recent, Lamloum a declarat că încă nu s-a vaccinat și că este și mai reticentă în a face acest lucru acum, având în vedere ceea ce a văzut ca “șantaj” din partea guvernului francez.

“Chiar cred că societatea s-a schimbat și că nu mai există justiție”, a spus ea, adăugând că nu mai are încredere în guvern și că s-a pregătit să se adapteze la modul de viață în care trăiește: “Mulți, mulți oameni nu vor accepta vaccinul, cu siguranță, și va trebui să trăim într-o societate mărginașă, dar suntem pregătiți pentru asta, suntem pregătiți pentru orice.”

Pentru milioane de oameni, care au fost fericiți și dispuși să primească un vaccin Covid, lansarea programelor de vaccinare a oferit protecție împotriva unui virus extrem de transmisibil. De asemenea, le-a fost permisă întoarcerea la libertățile ratate, de a-i vedea pe cei dragi și de a socializa, la cumpărături și călătorii.

Dar alții din SUA și Europa văd programele de vaccinare cu reticență sau mai rău. Unii au fost critici cu privire la viteza de dezvoltare a vaccinului Covid, necrezând datele clinice privind eficacitatea și acreditările de siguranță pe termen lung ale vaccinurilor Covid. Alții s-au întrebat de ce au nevoie de vaccin, dat fiind că boala poate fi una ușoară sau asimptomatică pentru mulți oameni, în special pentru tineri.

Organisme publice precum Organizația Mondială a Sănătății au reafirmat în mod repetat importanța vaccinării cât mai multor persoane împotriva Covid pentru a reduce răspândirea bolii și a permite revenirea la o funcționare socială normală. Vaccinurile Covid s-au dovedit, în cadrul unor studii clinice extinse care au implicat sute de mii de oameni, drept sigure și extrem de eficiente în prevenirea formelor severe ale bolii, spitalizării și decesului.

Ceea ce este mai puțin sigur pentru experți este cât durează imunitatea și dacă viitoarele variante Covid ar putea submina eficacitatea vaccinului. Multe guverne cântăresc și meritele dozelor de rapel, dar, deocamdată, prioritatea este de a încuraja absorbția vaccinului în rândul celor complet nevaccinați.

Cine este cel mai rezistent la vaccin?

Încrederea publicului în vaccinuri, sau, dimpotrivă, reversul - reticența, diferă în mod semnificativ de la țară la țară și este adesea determinată de încrederea publicului în guvern și în sistemele se sănătate.

Un sondaj a arătat că opoziția față de vaccin este cea mai mare din Rusia, urmată de SUA, potrivit unui sondaj global din 15 țări, efectuat de compania de informații de date Morning Consult în iulie și august. Cu 43.054 de interviuri efectuate doar în SUA, procentul de persoane care nu doresc sau nu sunt sigure cu privire la administrarea unui vaccin Covid a fost de 30%.

Adulții tineri au o rată de vaccinare mai mică în fiecare țară care a fost monitorizată, cu excepția Chinei, a mai constatat sondajul.

Adulții din SUA par a fi cei mai consecvenți în ceea ce privește scepticismul vaccinal; ponderea scepticilor vaccinului în SUA a rămas la 30% în ultimele patru săptămâni, potrivit Morning Consult, iar această cotă a scăzut doar cu 4 puncte procentuale de când a început monitorizarea, la mijlocul lunii aprilie.

“În aceeași perioadă de timp, în celelalte 14 țări monitorizate, ponderea scepticilor a scăzut cu o medie de 13 puncte, mai mult de triplul declinului scepticismului observat în SUA. Nicio altă țară nu a înregistrat un declin mai mic, notează Morning Consult.

Principalele motive date pentru incertitudinea asupra vaccinurilor au fost îngrijorările cu privire la efectele secundare și îngrijorarea că studiile clinice au fost efectuate prea repede.

În Europa, părți semnificative din sectorul timpului liber sunt afectate direct de noile reguli. În Belgia, de exemplu, unele cluburi de fotbal deschid tribune separate pentru cei care nu sunt vaccinați. În Marea Britanie, doar cei complet vaccinați vor putea intra în curând într-un club de noapte.

O serie de țări au mers mai departe, introducând tipuri de “permise” sau “pașapoarte” de vaccinare Covid la nivel național, iscând critici vehemente din unele zone ale societății.

Franța a introdus un “permis de sănătate”, ceea ce înseamnă că indivizii trebuie să demonstreze că sunt complet vaccinați, că au fost testați negativ, recent, ori că s-au vindecat, de curând, de boală, dacă doresc să intre în cafenele, restaurante, cinematografe, muzee și teatre. Permisul a fost controversat, provocând proteste care au atras mii de oameni care spun că documentul restricționează libertățile civile.

Germania pare să se îndrepte într-o direcție similară, urmărind să încurajeze absorbția vaccinurilor prin acordarea testelor Covid gratuite, plătite de guvern, cerând în același timp oricui nu este complet vaccinat (cu excepția copiilor) să prezinte un test Covid negativ pentru a avea acces la spații și evenimente desfășurate în locuri închise.

“Testele devin, prin urmare, o condiție prealabilă, de exemplu, pentru accesul la spitale, case de bătrâni, catering în interior, evenimente și sărbători, dar și pentru vizite la coafor sau la studioul de cosmetică. Același lucru se aplică sporturilor în interior sau cazării, de exemplu în hoteluri și pensiuni “, au declarat, marți, surse guvernamentale. (sursa - cncb.com)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu