DACĂ VREI SĂ FII ȘOFER ÎN ROMÂNIA, TREBUIE SĂ ȘTII ASTA: CÂT DE COMPLICAT A DEVENIT SĂ OBȚII PERMISUL DE CONDUCERE

Distribuie pe:

Permisul de conducere tinde să fie o himeră pentru românii care visează să conducă un autoturism. Începe să fie din ce în ce mai complicat să obții dreptul de a conduce în România, cu un timp de așteptare extraordinar, de la școală la examinare.

Motivele din spate sunt încă destul de abstracte, dar situația este una din ce în ce mai frustrantă pentru persoanele din România care își doresc obținerea permisului de conducere. Nu de puține ori, românii se confruntă cu un timp de așteptare de până la șase luni pentru examen. În mod previzibil, cele mai mari probleme sunt în cazul celor care își doresc permisul pentru categoria B de autovehicule, cele mai comune.

Cât durează să-ți iei permisul de conducere în România, de ce s-a ajuns aici

Cei de la G4Media au agregat mai multe date din teritoriu pentru a-și forma o imagine completă legată de dificultățile pe care le întâmpină românii în obținerea dreptului de a conduce pe drumurile publice. Timpul de așteptare este acum extraordinar, până la jumătate de an până la examenul efectiv.

În opinia oficialilor din Poliție, explicația are legătură cu pandemia, când nu s-au putut face examinări. Pe de altă parte, școlile de șoferi acuză numărul insuficient de examinatori.

Reprezentanții școlilor de șoferi mai au însă o problemă cu timpul foarte mare de așteptare. Din cauza modului în care este organizat sistemul, în opinia lor, elevul ajunge să vină nepregătit la examen și are șanse mai mici de promovare. Când ai de așteptat șase luni până la examen, ajungi să uiți ce ai învățat, este ilegal să conduci singur, iar orele suplimentare de conducere costă bani în plus, pe care mulți nu îi au. Nu trebuie omis nici faptul că, în condiții normale, o persoană făcea școala și putea să dea examen de mai multe ori. Acum, în contextul în care dosarul este valabil doar 12 luni de la absolvire, apuci să dai examen doar de 2 ori, dacă ai noroc.

În ceea ce privește cei mai mari timpi de așteptare pe regiuni din România, îți poți forma o opinie după lista de mai jos:

Botoșani - 4-5 luni pentru proba practică;

Covasna - 4-5 luni pentru proba practică;

Cluj - 2 săptămâni pentru proba teoretică, 3 luni pentru proba practică;

Galați - 1 lună pentru proba teoretică, 2-3 luni pentru proba practică;

Hunedoara - 6 săptămâni pentru proba teoretică, 4 luni proba practică;

Neamț - 6 săptămâni pentru proba teoretică, 4 luni pentru proba practică;

Suceava - 6 luni pentru proba practică.

Pe de altă parte, în București, timpul de așteptare poate fi chiar și de câteva zile. Oamenii din Capitală sunt mai norocoși, măcar din acest punct de vedere. (playtech.ro)

Lasă un comentariu