MERKEL DOREȘTE O PRIMIRE “CONTROLATĂ” ÎN UE A REFUGIAȚILOR AFGANI “VULNERABILI”; CE CAUTĂ CĂI “LEGALE ȘI SIGURE” PENTRU ACEȘTIA

Distribuie pe:

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat, marți, favorabilă găsirii unor “opțiuni sigure” pentru afganii care părăsesc Afganistanul în țările vecine acestuia și numai ca un pas ulterior primirii “controlate” în Uniunea Europeană a refugiaților afgani “deosebit de vulnerabili” care fug de regimul taliban, recunoscând însă că un acord în acest sens în cadrul UE va fi greu de obținut, consemnează agențiile AFP și EFE.

Angela Merkel, a cărei țară a primit în anii 2015-2016 peste un milion de migranți, a apreciat la o conferință de presă comună cu omoloaga sa estonă Kaja Kallas că “înainte de a vorbi de contingente (de refugiați în UE) trebuie studiate opțiunile sigure în țările vecine” Afganistanului. “În a doua etapă, am putea reflecta dacă persoane în mod special vulnerabile trebuie să vină în Europa (...) într-un mod controlat”, a adăugat ea.

Șefa guvernului german aflat, la finalul ultimului mandat, a admis însă că un acord european va fi greu de obținut. “Este un punct slab al UE că încă nu am reușit crearea unei politici comune de azil”, a indicat Merkel, susținând că “trebuie să continuăm să lucrăm cu rigoare” asupra acestui capitol.

Dar pe lângă opoziția unor state membre ale UE față de o politică comună de azil, care ar implica stabilirea de cote de refugiați sau relaxarea regulilor privind azilul, și în Germania tot mai multe voci se pronunță împotriva repetării scenariului din 2015-2016, după ce politica ușilor deschise față de migranți susținută atunci de Merkel a destabilizat tabăra sa conservatoare și a permis afirmarea extremei drepte.

Ministrul de externe german, Heiko Maas, a declarat, tot marți, că Berlinul a suspendat ajutorul pentru Afganistan și va discuta cu partenerii săi europeni oferirea de asistență țărilor vecine acesteia în cazul unui aflux de refugiați.

În acest timp, Comisia Europeană a transmis că se ocupă de găsirea unor căi “sigure și legale” pentru venirea în UE a cetățenilor afgani vulnerabili și în același timp de buna gestionare a frontierelor UE.

27 DE ROMÂNI AFLAȚI PE AEROPORTUL DIN KABUL VOR FI EVACUAȚI CU AERONAVA FORȚELOR AERIENE CE A PLECAT ÎN AFGANISTAN

Premierul Florin Cîțu a informat, marți, că 27 de cetățeni români aflați în prezent pe aeroportul internațional din Kabul urmează să fie evacuați cu aeronava Forțelor Aeriene Române, care a plecat în cursul după-amiezii spre Afganistan și, totodată, se fac demersuri pentru recuperarea altor conaționali aflați la o fostă bază militară americană.

“În acest moment, sunt 27 de cetățeni români pe aeroportul internațional din Kabul și urmează să fie evacuați cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române, care a plecat astăzi spre Afganistan. Se fac, de asemenea, demersuri pentru recuperarea altor conaționali aflați la o fostă bază militară americană”, a declarat Cîțu, la Palatul Victoria.

Premierul a reluat mesajul către toți românii aflați în Afganistan să comunice de urgență Ambasadei României la Islamabad coordonatele proprii pentru a putea fi contactați în caz de necesitate.

“Un mesaj foarte important către toți cetățenii români care se mai află în Afganistan și nu au contactat încă misiunea diplomatică a României din Pakistan (...) - să se adreseze urgent Ambasadei României la Islamabad și să comunice coordonatele proprii pentru a putea fi contactați în caz de necesitate”, a transmis Cîțu.

Ministerul Apărării Naționale a informat marți după-amiază că o aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a plecat spre

Afganistan, la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, cu scopul de a evacua cetățenii români din această țară.

Potrivit MApN, la bordul aeronavei se află, pentru protecție, o echipă a Forțelor pentru Operații Speciale din Armata României.

De asemenea, un avion C-27 J Spartan este pregătit să decoleze pentru repatrierea cetățenilor români evacuați din Afganistan în alte locații, cu aeronave ale NATO.

Ministerul Afacerilor Externe informa, marți dimineața, că 27 de cetățeni români se mai află în Afganistan, după ce 16 au reușit să plece în cursul nopții precedente.

ARMATA AMERICANĂ A EVACUAT PESTE 3.200 DE PERSOANE DIN AFGANISTAN

Armata SUA a evacuat, până în prezent, peste 3.200 de persoane din Afganistan, în special personalul american, cu ajutorul unor avioane militare, a declarat, marți, un oficial de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului, relatează AFP.

În afară de aceste 3.200 de persoane, aproape 2.000 de refugiați afgani au fost evacuați spre Statele Unite, a precizat oficialul citat.

Talibanii sunt “pregătiți să protejeze” accesul către aeroportul din Kabul, pentru civilii evacuați de americani, a declarat, la rândul său, consilierul președintelui american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

Mii de americani care trăiesc în Afganistan și afgani care i-au ajutat pe occidentali vor să părăsească țara de teama represaliilor talibanilor, dar sunt încă blocați în afara aeroportului în zone controlate de insurgenți.

Insurgenții au comunicat Statelor Unite “că sunt gata să protejeze transportul în siguranță al civililor către aeroport și intenționăm să îi facem să respecte acest angajament”, a dat asigurări responsabilul american, în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă.

SPORTIVII ROMÂNI MEDALIAȚI LA JOCURILE OLIMPICE DE LA TOKYO VOR FI DECORAȚI

Cei nouă sportivi români medaliați la Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost decorați, miercuri, de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit Administrației Prezidențiale, în cadrul ceremoniei, care a avut loc la ora 18,00, la Palatul Cotroceni, șeful statului a susținut o alocuțiune.

Sportivii români medaliați la Tokyo sunt: Nicoleta Ancuța Bodnar și Simona Geanina Radiș - medalie de aur la dublu vâsle feminin, Ana-Maria Popescu - medalie de argint la spadă feminin, Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă - argint la dublu rame masculin, Mihăiță Vasile Țigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ștefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari - medalie de argint la patru rame fără cârmaci masculin.

România s-a clasat pe locul 46 în clasamentul medaliilor obținute la Jocurile Olimpice.

CONSERVAREA URGENTĂ A PATRIMONIULUI UNESCO ROMÂNIA

“Considerăm că starea patrimoniului național, în general, și al celui care a primit deja recunoaștere mondială pentru valoarea sa excepțională trebuie să constituie o preocupare a tuturor factorilor de decizie din România. Acest patrimoniu trebuie privit atât ca un element de identitate, cât și ca un factor care generează dezvoltare locală și vizibilitate la nivel global. Un calcul sumar arată că ar fi nevoie, la construcția Rectificării Bugetare 2021, de alocarea a 23.427.000 lei, pentru județele pe raza cărora există obiective de Patrimoniu UNESCO, repartizate direct sau prin intermediul Programului Național de Restaurare, derulat de Ministerul Culturii”, se arată în comunicat.

Comisia a mai solicitat ca, începând de anul viitor, un procent fix din Programul Național de Restaurare să fie alocat către monumentele UNESCO din România, astfel încât intervențiile să fie predictibile. (AGERPRES)

Lasă un comentariu