LUDUȘENI, LA PRAZNICUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI

Distribuie pe:

În actualul calendar creștin românesc sunt înscrise, cu cerneală roșie, toate praznicele de pomenire și de cinstire a Maicii Domnului, Preafericita Fecioară Maria. Le transcriu în ordinea lor calendaristică: Buna Vestire (25 martie), Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (15 august), Nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (8 septembrie), Intrarea în biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (21 noiembrie), Soborul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (26 decembrie, a doua zi de Crăciun).

Creștinii practicanți știu că atunci când o pomenim, o cinstim și Îi înălțăm rugăciuni, Preasfânta Fecioară Maria se roagă și Ea pentru noi înaintea Dumnezeului cel Viu Iisus Hristos și a Tatălui Ceresc.

Cele mai vibrante și multe rugăciuni Îi sunt adresate la praznicul Adormirii Maicii Domnului (15 august).

De mai multe ori, în timpul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, slujitorii Altarului, cântărețul, corul bisericesc și obștea enoriașilor se roagă așa: “Cuvine-se cu adevărat să Te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai slăvită, fără de asemănare, decât serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe Tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim”.

Sinceri până la capăt, creștinii practicanți, mărturisesc în rugile lor către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, că au grabnic nevoie de ajutor, pentru că sufletul lor s-a ticăloșit și a fost robit de noaptea minciunilor, clevetirilor, vorbăriei, a nepăsării și neputinței, de fiara urii, defăimării și răzbunării de patimi, și a uitat de legea iubirii dumnezeiești.

Cu acestea și cu multe alte adevăruri despre viața pământească și despre pregătirea pentru trecerea în veșnicia lui Dumnezeu s-au întărit sufletește creștinii ludușeni participanți, duminică, 15 august 2021, la slujbele religioase oficiate în cele cinci biserici ortodoxe și în cea greco-catolică din orașul Luduș.

Nu puțini au fost ludușenii care, în acea zi de prăznuire a Adormirii Maicii Domnului, stând acasă din motive de vârstă înaintată sau de boală, au urmărit la, “Trinitas TV” sau “Radio Trinitas” ale Patriarhiei Române, slujba religioasă de la Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului de la Putna, județul Suceava, mănăstire ajunsă la al 555-lea an de existență a sa și la cei 150 de ani de la Marea Sărbătoare Națională, organizată în 1871, de Junii Academici Români.

Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, participanți la aniversare, au readus în actualitate mesajul creștin al tinerimii române culte din anul 1871: tinerii sunt datori să fie entuziaști în misiunea de regenerare a sufletului și credinței neamului nostru și de permanentă revigorare a unității românilor de pretutindeni, pentru că viitorul este al tinerilor.

Și la Luduș, și la Putna s-a precizat că întreaga teologie a Adormirii Maicii Domnului se regăsește în următorul tropar, glasul 1: “Întru naștere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții și cu rugăciunile Tale mântuiești din moarte sufletele noastre”.

MIRCEA GHEBOREAN și SANDA NICHITA

Lasă un comentariu