SĂ OPRIM DEȘERTUL ETNIC ROMÂNESC DIN ARCUL INTRACARPATIC!

Distribuie pe:

Încă șase copii care urmează învățământul cu predare în limba română, din Târgu-Secuiesc, au primit banii de burse, 500 lei fiecare. Am ajuns, astfel, la 40 de elevi bursieri, din Covasna, Harghita, Mureș, Satu-Mare, 15 dintre ei fiind din Târgu-Secuiesc. Ne-am îndreptat atenția spre acest municipiu al județului Covasna, deoarece, aici, situația învățământului cu predare în limba oficială a statului român este extrem de grea, efectivul de elevi fiind în continuă scădere. Am cooptat inclusiv copii din familii mixte, care studiază în limba română, pentru a-i încuraja să rămână și pe mai departe în acest sistem și pentru a fi un exemplu de urmat și pentru alte familii mixte, multe dintre ele alegând învățământul în limba maghiară.

Mulțumim din tot sufletul tuturor oamenilor minunați care au trimis fonduri pentru burse, în ultimul timp, datorită lor reușind cooptarea celor șase copii noi în programul nostru comun, desfășurat de Asociația “Calea Neamului” și “Grai Străbun”.

Bursele se adresează elevilor din secțiile și unitățile de învățământ cu predare în limba română din Covasna, Harghita, Mureș și Satu-Mare, cu rezultate bune la învățătură și cu o situație materială nu tocmai strălucită. Îi răsplătim pe acești copii pentru faptul că fac cinste învățământului românesc și îl mențin în viață prin prezența lor, în contextul în care, de-a lungul timpului, s-au desființat, în aceste județe, tot mai multe secții, clase, chiar școli întregi cu predare în limba română. Situația este disperată, mai ales în Covasna și Harghita.

Programul burselor “Români pentru Români” a început pe 1 octombrie anul trecut, de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, iar în prezent avem înscriși 40 de elevi. Fondurile se strâng în contul special deschis pentru acest scop la BRD: RO77BRDE080SV91101760800, Asociația Calea Neamului. Prima serie de burse a fost acordată în octombrie-noiembrie 2020, a doua în februarie-martie, anul acesta, iar cea de-a treia, pentru iulie-august.

Bursele se dau de trei ori pe an și sunt de 500 lei pentru fiecare copil. Scopul acestui demers este oprirea formării unui deșert etnic românesc în Arcul Intracarpatic, care se prefigurează a fi creat atât prin părăsirea de către români a acestui spațiu, cât si prin deznaționalizarea lor, în principal prin pierderea Limbii române. Încurajăm, astfel, familiile românești, dar și pe cele mixte, să-și înscrie copiii în clasele cu predare în limba română, să nu se mute cu domiciliul în alte județe, într-un cuvânt, să rămână pe loc, în paradigma românească. Demersul nostru este încă la început, avem însă semne clare că va lua amploare. Orice lucru bun are un început, iar noi toți, împreună, l-am făcut deja, și, cu ajutorul lui Dumnezeu, îl vom și continua. Fiecare copil care se bucură de acești bănuți și simte recunoștința și dragostea noastră românească, contează. Fiecare copil care merge să învețe în limba română este o baricadă națională, mai ales dacă și învață bine, mai ales dacă dovedește că, în pofida unei situații materiale grele, face cinste învățământului în limba română. Fiecare elev contează, căci atunci când nu se îndeplinește numărul necesar, clasele, secțiile sau școlile cu predare în limba națională se desființează. De aceea, chiar contează enorm fiecare “soldat” de pe acest front, de pe acest aliniament al rezistenței naționale. Fiecare bursă devine, în acest context, o medalie pusă în pieptul lor de românași, o medalie acordată în semn de prețuire de către noi toți.

Ungaria investește, anual, zeci de milioane de euro în învățământul cu predare în limba maghiară din întreaga Transilvanie, și nu numai. Sunt sute, poate mii de familii mixte care preferă să-și dea copiii la școala în limba maghiară, tocmai pentru aceste ajutoare pe care le primesc. Statul român nu face absolut nimic să compenseze acest lucru. Greul ne revine nouă, până când vom avea o clasă politică responsabilă, care își va da seama că, fără sprijin, românii din Covasna și Harghita nu vor putea rezista prea mult acolo. Cine își imaginează că fără Centrul țării România va supraviețui, se înșală. Când se rupe țara din mijloc, se pulverizează totul, este o chestiune ce ține de siguranța națională, de o viziune a unei strategii naționale, destul de simplu de înțeles. Situația devine dramatică, pe zi ce trece, și în Mureș, unde UDMR a cucerit primării, inclusiv în Târgu-Mureș, în care românii sunt majoritari, nemaivorbind de Satu-Mare, de pe Graniță, unde UDMR controlează cam totul.

Bursele Români pentru Români sunt susținute și prin partenerii noștri media: ActiveNews, “Cuvântul liber” din Târgu-Mureș, “Buletin de Carei” și “Mesagerul de Covasna”.

Ne facem datoria de români, datoria de a îmbrățișa fiecare copil care va alcătui Generația de mâine. Suntem Români pentru Români, așa cum am pornit în 2014, și mergem, împreună cu Dumnezeu, înainte pentru Biruința Neamului Românesc.

N. red. Credem că sunt suficiente argumentele autorului pentru ca noi, românii, de toate vârstele și categoriile sociale, să intrăm în acțiune, fără a sta prea mult pe gânduri. Nu suntem atât de săraci ca să nu facem un asemenea gest pentru binele țării, transformându-l într-o cauză națională.

Pentru facilitarea donațiilor, mureșenii și târgumureșenii au posibilitatea să facă acest gest, după cum am mai anunțat, de altfel, prin ziar, la sediul Uniunii Vatra Românească din Piața Trandafirilor nr. 36, telefon 0265/26.72.05 și 0747/68.15.56. (I.C.)

MIHAI TÎRNOVEANU

Lasă un comentariu