ZIUA MONDIALĂ A FOTOGRAFIEI

Distribuie pe:

La 19 august celebrăm Ziua mondială a fotografiei, o zi în care aducem un omagiu istoriei fotografiei și putem lăsa o mărturie a prezentului pentru viitor. Această zi marchează inventarea de către Louis Jacques Mandé Daguerre (1787-1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a fotografiei prin “daghereotipie”. Cei doi se ocupau cu captarea imaginilor pe un suport solid și au perfecționat sistemul, punând la punct procedeul amintit.

Înaintea perfectării acestui procedeu, în 1826/1827, Nicéphore Niépce a captat o imagine a proprietății lui printr-un proces numit “heliografie”. Fotografia este cunoscută sub numele de “View from the Window at Le Gras” și este considerată cea mai veche fotografie din lume

Inițial, cercetătorii au crezut că timpul de expunere a fost de aproximativ opt ore, dar experimentele ulterioare au arătat că prin metoda lui Niépce fotografia a avut nevoie de câteva zile până la finalizare. Această imagine există și astăzi și este găzduită de un centru de cercetare, la Universitatea Texas din Austin, făcând parte din colecția Gernsheim. (unitischimbam.ro))

O fotografie realizată de Louis Daguerre, în 1837, prin daghereotipie, reprezentând un colț din atelierul său.

Fotografie preluată de pe ro.wikipedia.org

Lasă un comentariu