IN MEMORIAM EMIL DANDEA (1893 - 1969)

Distribuie pe:

La inițiativa Asociației Cultu-rale “Dacii Liberi” (președinte - Dragoș Burghelia), mai multe entități cultural-patriotice din municipiul Târgu-Mureș au organizat ieri, 18 august, un eveniment comemorativ dedicat celui dintâi primar român al orașului, Emil Dandea. Manifestarea, desfășurată la statuia fostului edil (situată în fața Catedralei Mici), a cuprins o slujbă de pomenire, depunerea de coroane de flori și alocuțiuni dedicate primarului ctitor și patriot. Prefectul județului, Mara Togănel a declarat, cu acest prilej:

“Cele două mandate de primar al municipiului Târgu-Mureș, deținute de Emil Dandea, au dovedit că nu poți lăsa drept moștenire un viitor bun, fără muncă, bună credință și drag de oameni.

Bazele modernizării acestui oraș, precum și statuia ridicată în cinstea liberalului Emil Dandea stau dovadă că târgumureșenii și-au pus întotdeauna speranța în lideri puternici, care nu s-au temut să își asume decizii mari, cu îndrăzneală și viziune.

Ziua în care cinstim memoria lui Emil Dandea este despre asumarea datoriei față de oameni.

Să reflectăm cu toții la atuurile pe care liderii de atunci le-au avut și ce ne-au lăsat moștenire nouă, tuturor.

În același timp, cred că este bine să nu uităm o lecție importantă în zilele noastre, aceea că nu există viitor bun, fără a avea grijă de prezent.”

Alături de organizatori, la eveniment au participat reprezentanți ai Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu”, Societății Culturale “Alexandru Papiu Ilarian”, Fundației Culturale “Vasile Netea” ș.a.

Emil Aurel Dandea ( 23 ianuarie 1893 - 18 august 1969) a fost jurist (doctor în Drept), publicist, director al ziarului Glasul Mureșului, om politic și demnitar român, membru al PNL, primar al municipiului

Târgu-Mureș între anii 1922 - 1926 și 1934 - 1937.

Statuia lui Emil Dandea a fost inaugurată la 18 august 1996 și este opera sculptorului Anton Rațiu.

ILEANA SANDU Foto: IOSIF TRIF

Lasă un comentariu