ALIMENTE CARE PREVIN CANCERUL DE COLON

Distribuie pe:

Specialiștii americani în nutriție de la Mercy Medical Center, din Baltimore, citați de descopera.ro, au realizat o listă cu produsele alimentare ce reduc riscul de a ne îmbolnăvi de cancer de colon.

Deși cazurile înregistrate de cancer la colon sunt în creștere, iar boala îi lovește pe adulți începând cu vârste tot mai reduse, cauzele care declanșează acest tip de cancer sunt încă neclare. Totuși, specialiștii spun că, pe lângă ereditate, printre factorii agravanți se numără creșterea în greutate, un stil de viață sedentar, o dietă săracă în elemente nutritive, carnea roșie procesată și consumul de alcool.

În cazul cărnii procesate, nitriții de sodiu se combină cu aminele naturale din timpul gătitului și formează compuși care cauzează cancer. Polipii pot crește pe căptușeala interioară a colonului și unii se pot transforma în cancer în cazul în care celulele încep să crească în mod anormal, adică sunt scăpate de sub control.

Vestea bună este că experții au întocmit o listă cu alimente care reduc riscul de îmbolnăvire și chiar oferă protecție în ceea ce privește declanșarea cancerului de colon.

Legumele cu frunze verzi - Mizează pe legume verzi, cum sunt spanacul, varza și rucola. Nu numai că poți găsi fibre alimentare în aceste vegetale (componente care reduc riscul de cancer de colon), dar există o varietate de beneficii pentru sănătate dacă introduci mai multe legume în meniu. Cercetările indică faptul că persoanele care mănâncă mai puțin de o ceașcă de fructe și legume pe zi prezintă un risc crescut de îmbolnăvire.

Broccoli - Această legumă cruciferă este o sursă excelentă de fibre și poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate, care duce la un risc crescut pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon. Fibrele încetinesc digestia, iar acest fapt ajută la controlul greutății corporale. Se știe că excesul de greutate este asociat cu un risc crescut pentru toate tipurile diferite de cancer.

Fructele de pădure - Afine, mure, căpșuni, consumă-le oricând ai ocazia. Aceste fructe nu sunt doar pachete generoase cu fibre alimentare, ci și cu vitamina C.

Există unele cercetări care au constatat că vitamina C protejează împotriva cancerului colorectal, fiind un antioxidant puternic.

Portocala - Dacă asigurarea dozei zilnice de vitamina C este obiectivul, atunci portocalele reprezintă o soluție. Fibrele alimentare plus vitamina C din portocale le fac candidați excelenți pentru protecția împotriva cancerului. Portocalele sunt, de asemenea, gustări cu conținut scăzut de calorii, care pot ajuta la prevenirea creșterii în greutate, un alt factor de risc pentru cancer.

Ardeiul gras - Ardeii grași nu numai că au un conținut ridicat de vitamina C, dar conțin și fitochimicale care pot bloca creșterea celulelor canceroase. Este crucial să mănânci o varietate de legume și fructe cât mai colorate. Fiecare dintre ele are un compus fitochimic diferit care favorizează însănătoșirea celulelor deteriorate și le protejează pe cele bune. Practic, bolul cu fructe și legume ar trebui să arate ca un curcubeu.

Lintea - O persoană cu greutate medie are nevoie de 25 până la 38 de grame de fibre pe zi, însă cei mai mulți consumă doar 10 până la 16 grame zilnic. Acest decalaj este îngrijorător, iar cercetările sugerează că eșecul în respectarea recomandărilor privind prevenirea cancerului este răspunsul pentru atât de multe cazuri de cancer de colon. Recomandăm lintea în meniu, pentru a crește numărul de fibre alimentare și pentru a accelera sistemul digestiv. Încearcă să adaugi linte în mâncăruri, în ciorbe, și vei asigura aportul zilnic de fibre alimentare.

Ovăz - Făina de ovăz îți dă senzația de plenitudine după ce mănânci un castron consistent cu fulgi de ovăz. Cercetările în domeniu sugerează că dacă includem în meniu cel puțin 30 de grame de fibre pe zi, reducem riscul de cancer de colon cu până la 21%.

Quinoa - Quinoa poate fi un bun substituent pentru cereale. Nu este un bob de cereală precum grâul, ovăzul sau porumbul, ci mai degrabă o sămânță recoltată de la o plantă mai strâns legată de spanac și sfeclă. Spre deosebire de majoritatea boabelor, quinoa este o sursă bună de proteine, deci te poate ajuta să reduci aportul de carne roșie. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu