SAT MIC, OAMENI MARI

Distribuie pe:

Satul meu, Vaidacuta, poate fi trecut în Cartea Recordurilor. De ce? Pentru că, în secolul trecut a făcut parte din trei comune, trei raioane și trei regiuni diferite. Din comunele Tirimia, Laslăul Mare și Suplac. Din raioanele Luduș, Târnăveni și Târgu-Mureș. Din regiunile Cluj, Brașov și Mureș, fiind locuit de oameni gospodari, harnici și cu mult bun-simț și mulți fii cu știință de carte, cu studii superioare și cu multă dragoste pentru satul natal.

Dintre aceștia remarc doar trei, pentru contribuțiile lor debordante la renașterea și dăinuirea satului meu drag:

Ing. Vasile Baciu - cu eforturi deosebite, fizice, intelectuale și materiale, a reușit să înființeze în vatra satului o asociație cooperatistă, datorită căreia posesorii de terenuri arabile beneficiază de sume de bani pentru fiecare hectar de teren dat în arendă.

Ing. Ionică Sita - văzând că biserica satului este pe cale să devină o ruină, prin eforturi și cheltuieli proprii, a reușit să o readucă și să o mențină în stare perfectă de funcționare. Ba mai mult, a renovat din temelie casele parohiale ale clădirii aflate într-o avansată stare de deteriorare. A înființat și Muzeul satului, într-o casă cumpărată de la un localnic, plecat din sat, pe care a readus-o la starea sa inițială și pe care a dotat-o cu cele necesare traiului într-un sat ardelenesc. Și pentru că toate acestea să fie admirate și folosite, organizează în fiecare an “Zilele Viadacuții”, moment de întâlnire cu cei dragi, de readucere aminte a copilăriei și tinereților noastre.

Col. Gheorghe Cridon - după o muncă titanică cu eforturi fizice, intelectuale și cu cheltuieli materiale, a editat cartea “Dor de Vaidacuta”, sub forma unei mo-nografii, a reușit să redea într-o formă plăcută și cu un conținut bogat, bine documentat, istoria și viața oamenilor care au trăit și au muncit în acest sat.

Bravo vouă! Dar nu numai vouă! Ci și tuturor celor care, într-o formă sau alta, ați acționat pentru binele celor care au locuit și locuiesc în acest sat.

VIRGIL ȘUTEU (col. r.), fiu al satului

Lasă un comentariu