UN MUREȘEAN PASIONAT DE CACTUȘI VREA SĂ DESCHIDĂ O GRĂDINĂ BOTANICĂ

Distribuie pe:

Un pasionat crescător de cactuși din județul Mureș, Cristian Sergiu Gavriloaie, care deține, la Ideciu de Jos, o seră cu peste 4.000 de exemplare din 1.800 de specii, intenționează, în perspectivă, să deschidă o grădină botanică, obiectiv care să poată fi vizitată gratuit și de unde să poată fi achiziționate exemplare corect aclimatizate.

“Sera de cactuși are peste 4.000 de plante, din peste 1.800 de specii diferite. În anul 2002 au fost primele achiziții, din comerțul clasic, nu am știut să îi îngrijesc ca lumea, apoi am citit o enciclopedie despre ele și atunci am realizat ce greșeli am făcut. Apoi am început să adopt cât mai multe plante, să le îngrijesc cu succes și mă răsplătesc cu frumusețea lor. Când am intrat prima dată într-o seră unde am văzut mai mulți cactuși la un loc, o tăviță cu 12 cactuși parcă mi s-a lipit de mână, aceea mi s-a părut atractivă atunci. Studiindu-i și înțelegându-i, văzând cum se adaptează la condițiile grele în care trăiesc, am început să îi admir din ce în ce mai tare. (...) După ce terminăm ce avem de făcut pe lângă casă, aici va fi o mini grădină botanică, care să poată fi vizitată gratuit, unde pasionații pot găsi plante pe care să le procure, aclimatizate și crescute corect. Nu ne oprim aici, poate vom investi și într-un magazin online”, a declarat Cristian Sergiu Gavriloaie, un inginer specializat în echipamente pentru lucrul la înălțime.

 Colecționarul de cactuși susține că a reușit să învețe despre aclimatizarea și creșterea corectă a cactușilor din tratate de specialitate, fiindcă pe Internet informațiile sunt confuze, astfel încât a descoperit care sunt greșelile frecvente pe care le fac cei care dețin astfel de plante.

“Sunt informații pe Internet, dar sunt informații disparate, trebuie să ai discernământ, fiindcă postează mulți amatori. De aceea e nevoie să înveți din tratate de specialitate. Orice hobby dacă nu îl duci tot mai sus, rămâi un colecționar cu câteva plante. Important este să știi să îi îngrijești corect, cum îi cheamă, de unde vin, ce nevoi au, altfel nu le poți asigura un ciclu de viață sănătos. Ele trăiesc în captivitate, nu au un hectar de teren ca în natură și atunci este important să le aclimatizezi și să le aduci la vârsta matură, să înflorească, să ducă ciclul de viață la bun sfârșit. Cactușii au un sezon în care vegetează, acumulează resurse și cresc și un sezon în care sunt într-o pauză vegetativă, cam 6 luni, care coincide cu anotimpul secetos în zonele în care trăiesc. Orice plantă care ajunge la vârsta maturității, dacă nu îi lipsește ceva, înflorește în fiecare an. Dacă nu înflorește, ori are vasul prea mic, ori îi lipsesc minerale, ori te miri ce, dar el trebuie să înflorească anual. E doar un mit că acești cactuși ar înflori o dată la 4 ani sau 7 ani. Odată ce ai învățat să îl crești corect și ajunge la vârsta maturității, trebuie să înflorească în fiecare sezon”, a susținut colecționarul.

El spune că a participat recent la un târg de producători, care nu a fost un succes comercial, dar că foarte multă lume i-a pus întrebări și astfel oamenii au înțeles de ce nu le înfloresc cactușii.

 “M-am simțit foarte util. Pentru ca planta să ajungă la maturitate și să înflorească, ar trebui să fie iernată corect. În intervalul 15 octombrie - 15 aprilie, cactușii trebuie ținuți la un loc răcoros și foarte uscat. Planta, timp de 6 luni, să nu primească nici măcar o picătură de apă. Pentru că în acel repaos vegetativ, planta își pregătește florile pentru sezonul următor. Oamenii, din milă, spun că dacă pun apă la mușcate, să dea câțiva stropi și la cactuși, însă dacă primesc apă, ei cred că a venit primăvara și încep să crească fără să apuce să pregătească florile, să termine acel proces intern și atunci nu înfloresc. Poate va face lăstari, dar nu va face flori. Dați-i șase luni pauză, fără apă și la răcoare, și atunci va înflori”, a arătat Cristian Sergiu Gavriloaie.

În cei 20 de ani de activitate în creșterea cactușilor, colecționarul a arătat că are specii destul de comune în mare parte, dar că în ultimii ani a reușit să rezoneze mai tare cu anumite specii din familia cactușilor și să adune mai multe dintre cele care îi plac cel mai tare.

“Îmi plac Echinopsis, care este un gen hibridizabil, se obțin mulți hibrizi naturali, dar și hibrizi obținuți pe cale artificială, prin încrucișare făcută de către crescător. Îmi place mult Rebutia, care trăiesc la înălțimi destul de mari, 2.000-3.000 de metri, plante mici, cu un colorit viu al florilor, mai sunt Agavele, pe care le iubesc foarte mult, plante suculente, care trăiesc pe aceleași principii cu cactușii, în sezonul cald acumulează apă, după care, în sezonul rece, trăiesc cu resursele acumulate în sezonul în care au vegetat. De asemenea, îmi place mult Astrophytum”, a precizat Gavriloaie.(sursa - agerpres.ro)

Lasă un comentariu