CIOBANUL, PATRIOTISMUL ȘI... NAȚIUNEA

Distribuie pe:

* “Națiunea română nu vrea și nu va vrea niciodată ca să apună din seria națiunilor ca națiune română, nu vrea și nu va suferi niciodată batjocura ca să se lepede de al său nume și de a sa limbă în favoarea nici celei mai culte națiuni și limbi din lume. Românul ca națiune, pe care șaptesprezece secole l-au aplecat la pământ

într-adevăr și nu l-au frânt, nici l-au smuls din rădăcină, chiar să mai treacă peste el de șaptesprezece ori câte șaptesprezece secole tot român va rămâne de s-ar duce cu miile cei ce se înstrăinează”.

Timotei Cipariu (1805-1887), revoluționar pașoptist, filolog și lingvist, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române

***

* Patriotism - Din latină patria - tărâm părintesc, tărâm al taților.

- “El este, în inimile sincere, în afară de orice tendință politică, un simțământ adevărat și adânc. Să fim patrioți, dar cu fața către universalitate” (Titu Maiorescu).

- “A fi patriot înseamnă: a fi cinstit, a avea conștiința curată și o inteligență vie, a avea un arbitraj filosofic pentru compatrioții tăi; în fine, un criteriu din care să reiasă principiul că viața ta aparține tuturor și că tu nu ești decât un luptător într-un război care tinde spre fericirea și gloria țării tale” (Vasile Conta).

- “Un patriot adevărat se recunoaște prin faptul că iubește, respectă și caută să adune și să îmbunătățească tărâmurile și oamenii” (Nicolae Iorga).

***

* “Despre un cioban se spune că pleca totdeauna cu oile, având o traistă împărțită în două. Într-o parte își punea mâncare, iar în cealaltă, BIBLIA. Adică, avea la el hrana trupească, dar și hrana sufletească. Un așa-zis domn care era în excursie prin acele locuri, văzându-l că citește din Biblie, l-a întrebat de ce citește din acea carte? - Pentru că sunt singur, a răspuns ciobanul. - Și parcă nu ești singur dacă citești din ea? - Nu, a răspuns ciobanul, fiindcă atunci când citesc stau de vorbă cu apostolii, prorocii; stau de vorbă cu însuși Dumnezeu cel Bun și Milostiv, și mă simt atât de fericit într-o astfel de societate”.

“Oamenii au căutat tot timpul, tot felul de metode pentru a fi fericiți și a avea o stare de bunăstare, pentru care uneori fac chiar sacrificii foarte mari. Să încercăm să ne facem o societate în mijlocul căreia este Domnul Hristos, și avem șansă mai mare de a găsi drumul spre fericire și bunăstare” (n.a.).

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu