ȘCOLILE VOR RĂMÂNE DESCHISE PÂNĂ LA PRAGUL DE 6 LA MIE

Distribuie pe:

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că toți participanții la reuniunea de lucru, convocată de premier, pe tema măsurilor privind începerea anului școlar au agreat, sub rezerva validării la nivelul CNSU, că școlile vor rămâne deschise până la pragul de 6 la mie.

“Practic, toți participanții la această discuție au agreat că școlile trebuie să se deschidă primele și să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste pragul de 6 la mie, sigur că apar o serie de condiții, aceste condiții nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidență beneficii din această perspectivă pentru elevii și profesorii care sunt vaccinați. Peste pragul de la 6 mie, lucrurile se vor întâmpla separat, în funcție de vârstă, în funcție de specificul activității, iar la carantină, sigur că da, se oprește întreaga activitate. Eu, personal, îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea menține toate școlile deschise”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ieri, la finalul întâlnirii de lucru pe tema măsurilor privind începerea anului școlar.

Întrebat despre avantajele pentru persoanele vaccinate, în cazul în care se trece de pragul de 6 la mie și cum se va desfășura atunci școala, Cîmpeanu a spus: “Luăm în calcul următoarea variantă: preșcolarii - creșe și grădinițe - să poată participa la procesul educațional”.

“Clasele I-VI, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinați, sunt elevi cu vârsta sub 12 ani, din păcate trebuie să treacă în online; pentru clasele a VII-a până la a XII-a, respectiv a XIII-a, vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum și dăm beneficii elevilor vaccinați, în sensul în care să li se permită să vină la școală cu prezență fizică”, a completat ministrul.

Ministrul Educației a fost întrebat și ce se va întâmpla în cazul în care un elev care poartă mască, este imunizat, se infectează cu varianta Delta, în contextul în care a fost la o oră de sport și nu a purtat mască, prin urmare colegii lui sunt contacți direcți.

“În această situație toți colegii lui vor trebui să fie testați. Regula la acest moment este: la apariția unei îmbolnăviri într-o clasă, intră toată clasa în online.

Dacă toți colegii vor accepta să fie testați, atunci școala ar putea să continue cu prezență fizică - ar putea, subliniez, nu este o decizie încă - pentru elevii care sunt vaccinați, cei nevaccinați urmând a trece în sistem online. Este o variantă de lucru. Referitor la orele de educație fizică, am agreat la acest moment, decizia definitivă va fi luată, așa cum am spus, împreună cu doamna ministru, sub rezerva validării CNSU, ca orele de educație fizică să se poată desfășura în spații închise, fără mască de protecție, până la rata de infectare de doi la mie, peste această rată să se poată efectua afară, în spațiile libere sau dacă nu se pot efectua din motive meteo, spre exemplu, atunci să fie înlocuite aceste activități sportive”, a răspuns Cîmpeanu.

Ministrul a adăugat că s-a agreat, ca idee generală, ,,inoportunitatea obligativității măștii de protecție (...) la orele de educație fizică și în alte situații”.

“Pentru învățământul special, spre exemplu, se renunță la obligativitatea purtării măștii de protecție, dar rămâne recomandare, rămâne recomandare acolo unde este posibil”, a explicat Cîmpeanu. (AGERPRES)

Lasă un comentariu