STUDIU MAJORITATEA DEȘEURILOR DE PLASTIC DIN OCEANE SE ACUMULEAZĂ ÎN ZONELE DE COASTĂ

Distribuie pe:

Înregistrări video, cu cantități uriașe de deșeuri de plastic, deversate în ocean, înspăimântă cu regularitate publicul, însă un studiu elvețian a constatat că majoritatea deșeurilor de plastic ajunge, cel mai probabil, în apropierea zonelor de coastă, relatează dpa.

“În toate scenariile pe care le-am calculat, aproximativ 80% din deșeurile de plastic plutitoare se acumulează la cel mult 10 kilometri de coastă, la cinci ani după ce ajung în mare”, a declarat Victor Onink, de la Centrul Oeschger pentru Cercetări Climatice de la Universitatea din Berna, Elveția.

În urmă cu șase ani, oamenii de știință au estimat că până la 13 milioane de tone de plastic ajung, în fiecare an, în mare.

O mare parte din deșeurile de plastic sunt aduse înapoi la țărm, a spus Onink, principalul autor al studiului, care a fost publicat miercuri în revista Environmental Research Letters.

Conform calculelor, cel puțin o treime din deșeurile de plastic ajunse în mare se va întoarce la țărm. Acest lucru are consecințe grave pentru mediu, în condițiile în care ecosistemele costiere reacționează extrem de sensibil la poluarea cu plastic, și afectează, de asemenea, turismul.

Potrivit lui Onink, Marea Mediterană este în mod special poluată, din două motive: în primul rând, o cantitate mare de plastic ajunge în Mediterană, mai ales prin Nil și, în al doilea rând, această mare este relativ mică și închisă.

Conform studiului, colectarea deșeurilor de plastic ar fi mai mult eficientă înainte de a ajunge în mare decât să se încerce strângerea acestora, mai târziu, în largul oceanului. “În largul oceanului, concentrația de plastic este relativ scăzută”, a mai spus Victor Onink, citat de Agerpres.

Lasă un comentariu