ADVERSARELE ROMÂNIEI ÎN PRIMA FAZĂ DE CALIFICARE PENTRU CM MASCULIN DIN 2023

Distribuie pe:

Naționala de handbal masculin a României va întâlni echipele Israelului, Ciprului și Republicii Moldova, în grupa a treia a primei faze europene de calificare la Campionatul Mondial din 2023, conform tragerii la sorți de joi, de la Viena. România a făcut parte, la tragerea la sorți, din prima urnă valorică, alături de Letonia, Belgia și Finlanda. Primele două clasate din fiecare din cele patru grupe vor obține calificarea în faza a doua europeană a preliminariilor. Celelalte grupe ale primei faze sunt următoarele: Grupa 1 - Belgia, Turcia, Grecia, Kosovo; Grupa 2 - Finlanda, Estonia, Georgia, Marea Britanie; Grupa 3 - Letonia, Italia, Luxemburg, Insulele Feroe. Turneul final al CM 2023, cu 32 de echipe la start, va avea loc între 12 și 29 ianuarie, în Polonia și Suedia. Campioana mondială a ultimelor două ediții, din 2019 și 2021, este Danemarca, echipă care este calificată direct la turneul final, alături de cele două gazde.

ADVERSARELE ECHIPELOR MASCULINE ROMÂNEȘTI ÎN FIBA EUROPE CUP

Echipele de baschet masculin CSM Oradea și CSO Voluntari și-au aflat, joi, adversarele din faza grupelor și cea preliminară a FIBA Europe Cup. În competiție ar putea ajunge și campioana U BT Cluj-Napoca, dacă va fi eliminată din preliminariile Basketball Champions League. Potrivit tragerii la sorți de joi, de la Munchen, câștigătoarea Cupei României în 2021, CSO Voluntari, va întâlni în preliminarii formația Benfica Lisabona (turul 2), iar dacă va învinge în dubla manșă va evolua, tot eliminatoriu, pentru un loc în grupe, cu câștigătoarea dintre Donar Groningen și KK Kumanovo sau Swans Gmunden. CSM Oradea, vicecampioana României, a fost repartizată direct în faza grupelor, iar în grupa H se va duela cu Szolnok, Legia Varșovia și câștigătoarea unuia din turneele preliminare. La rândul său, campioana U BT Cluj-Napoca, care va juca în preliminarii, luna viitoare în Basketball Champions League, va continua în FIBA Europe Cup dacă ratează grupele BCL. U BT Cluj-Napoca a fost repartizată, la tragerea la sorți de joi, în grupa A, cu echipele Kapfenberg Bulls, o altă echipă învinsă în preliminariile BCL și câștigătoarea unui turneu preliminar din FIBA Europe Cup.

BAZA SPORTIVĂ DIN RÂCIU ȘI-A SCHIMBAT DENUMIREA

Baza sportivă a comunei mureșene Râciu a primit, recent, numele fostului fotbalist Daniel Horațiu Cioloboc, născut în această localitate. Oficialii comunei au pregătit, cu acest prilej, și un meci demonstrativ de fotbal între echipa locală A.S. Câmpia Râciu și “Prietenii lui Horațiu Cioloboc”. Jocul este găzduit de arena proaspăt rebotezată, astăzi, 21 august, începând cu ora 10:00. La eveniment sunt invitați speciali foști coechipieri și actuali prieteni ai lui Horațiu, dar și oameni de fotbal cu care el s-a intersectat pe parcursul îndelungatei cariere sportive: Ovidiu Maier, Vasile Jula, Marius Predatu, Valentin Șandru, Aurel Stoica, Adrian Botezan, Claudiu Sălăgean, Biró Levente II, Eugen Voica, fostul jucător și actualul antrenor Adrian Falub, fostul fotbalist și tehnician George Ciorceri, fostul arbitru prim-divizionar Sorin Corpodean și mulți alții. Horațiu Cioloboc s-a născut în 29 septembrie 1967, la Râciu, și a început fotbalul la Fulgerul Râciu (vechea denumire a echipei locale), continuând, nu neapărat în această ordine, la Mureșul Toplița, Metalotehnica Tg. Mureș, ASA Tg. Mureș, Universitatea Craiova, Oțelul Galați, U Cluj, Gloria Bistrița și naționala de seniori a României, în mandatul selecționerului Mircea Rădulescu. În Divizia A (astăzi Liga I) a jucat 288 de meciuri, majoritatea ca mijlocaș ofensiv, reușind să marcheze 86 de goluri pentru formațiile la care a activat.

NOMINALIZĂRILE PENTRU JUCĂTORII ȘI ANTRENORII ANULUI, ANUNȚATE DE UEFA

UEFA a anunțat, joi, nominalizările pentru titlurile de jucătorul anului, jucătoarea anului, antrenorul anului în fotbalul masculin și antrenorul anului în fotbalul feminin. Câștigătorii premiilor pentru sezonul 2020/2021 vor fi anunțați în cadrul ceremoniei de tragere la sorți a grupelor Ligii Campionilor, ediția 2021/2022, programată în 26 august, la Istanbul. Pe listele scurte cu nominalizații la cele patru categorii se află: jucătorul anului - Kevin de Bruyne (Belgia / Manchester City), Jorginho (Italia / Chelsea), N'Golo Kante (Franța / Chelsea); jucătoarea anului - Jennifer Hermoso (Spania / FC Barcelona), Lieke Martens (Olanda / FC Barcelona), Alexia Putellas (Spania / FC Barcelona); antrenorul anului în fotbalul masculin - Josep Guardiola (Spania / Manchester City), Roberto Mancini (Italia / naționala Italiei), Thomas Tuchel (Germania / Chelsea); antrenorul anului în fotbalul feminin - Lluis Cortes (Spania / FC Barcelona), Peter Gerhardsson (Suedia / naționala Suediei), Emma Hayes (Anglia / Chelsea FC).

BC SIRIUS TÂRGU-MUREȘ ȘI-A PREZENTAT NOILE JUCĂTOARE

Singura echipa care reprezintă județul Mureș într-un campionat național de primă ligă din România, formația feminină de baschet BC Sirius Tg.Mureș, și-a prezentat, ieri, cinci dintre jucătoarele cu care va aborda viitorul sezon competițional. Este vorba despre reghineanca Andreea Feiseș (21 ani), care revine la Sirius, unde a evoluat ultimele trei sezoane dinaintea pandemiei, Rebecca - Raluca Lipovan (19 ani), Sorana Anca (18 ani), Viana Mircea (18 ani) și Solyom Sara (21 ani). Rebecca Lipovan, născută la Toronto, în Canada, a început baschetul la 7 ani și a evoluat în ultimii ani la echipe din Timișoara și Arad, este componentă a lotului național Under 20 și a participat cu echipa Under 18 a României la Campionatul Mondial și cel European de baschet 3×3. Sorana Anca este din Cluj și a jucat la Napoca Baschet School și la LPS Satu Mare, Viana Mircea este născută la Reghin și a evoluat 3 ani la formația Napoca Baschet School, iar Solyom Sara este născută la Viena, având însă rădăcini târgumureșene. Aceasta din urmă a început să practice baschetul în Austria, iar la finalul junioratului a plecat cu o bursă în Statele Unite ale Amercii, de unde s-a întors apoi, din cauza pandemiei. A mai jucat în Ungaria la echipa a doua a clubului MTK. Pe lângă cele 5 jucătoare prezentate, BC Sirius a mai ajuns la o înțelegere cu două baschetbaliste americane, Ruth Sherill și Dalishia Denise Griffin.

Prima a mai jucat în Danemarca, Germania și Croația, iar cea de-a doua a evoluat doar în Statele Unite, fiind, astfel, la prima sa aventură în Europa. Echipa târgumureșeană, antrenată de Carmin Popa și Ionel Brustur, va mai miza în viitorul sezon al Ligii Naționale, pe Kata Meszaros, Ruxandra Chiș și Cristina Badi, toate trei jucătoare experimentate și care au mai jucat la gruparea târgumureșeană. Noul sezon baschetbalistic feminin va debuta cu primele etape din Cupa României, programate la 25 și 28 septembrie, iar Liga Națională este preconizată să înceapă la 2 octombrie. Înaintea meciurilor din Cupa României, clubul condus de Kiss Istvan va organiza un turneu amical de pregătire, Cupa Sirius, la care și-au confirmat deja prezența echipele de primă ligă din Arad și Brașov.

SORIN CRĂCIUN

Lasă un comentariu