APROAPE 20 DE ACCIDENTE RUTIERE GRAVE AU LOC, ÎN FIECARE ZI, ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Câteva zeci de accidente rutiere grave au loc, în fiecare zi, în România. Sute de morți și mii de răniți apar în statisticile Poliției, în lunile care au trecut de la începutul acestui an. Fie că vorbim despre viteză, de neatenție la depășiri sau de pietoni care se uită la orice altceva decât la șosea atunci când traversează, acestea sunt cauzele principale ale tragediilor care se produc pe drumurile din România.

Ziua și nenorocirea pe șosele. Așa se întâmplă de ani buni, chiar dacă agenții de la “Rutieră” sunt cu sutele pe șosele. Indiferența unora dintre cei care se urcă la volan, neatenția pietonilor sau bicicliștilor duc, în multe cazuri, la nenorociri, în urma cărora familii își plâng morții sau își vizitează rudele la spital. Potrivit datelor Poliției, ale celor de la Direcția Rutieră, în România au avut loc 2.586 de accidente rutiere grave, în urma cărora 939 de oameni au murit, iar 2.004 au fost grav răniți. La un calcul simplu, observăm că, în fiecare zi, pe șoselele din țară au loc, în medie, aproape 20 de accidente grave.

“Am scos mai mulți oameni în teren, inclusiv cu radare, tocmai pentru a-i descuraja pe șoferii vitezomani. Am făcut multe acțiuni de prevenire, le-am explicat tuturor participanților la trafic unde se poate ajunge dacă aceștia comit abateri sau infracțiuni când sunt la volan”, au declarat reprezentanți ai Poliției Rutiere.

Peste 1.900 de tragedii au fost provocate de șoferițe

Datele oficiale ale IGPR arată că, în primele șapte luni ale anului, din totalul accidentelor grave petrecute pe drumurile din România, 2.586 au fost din vina conducătoarelor de autovehicule. În urma tragediilor ale căror protagoniste nefericite au fost șoferițele, 453 de persoane au murit, 1.316 au fost rănite grav și 1.216 au fost rănite ușor. Cauzele sunt viteza, neacordarea de prioritate și neatenția pietonilor. Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave comise au fost viteza neadaptată la condițiile de drum (406 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 128 de persoane, rănirea gravă a 565 de persoane și rănirea ușoară a altor 540), neacordarea priorității de trecere pietonilor (267 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 26 de persoane, rănirea gravă a 264 de persoane și rănirea ușoară a altor 27) și traversarea neregulamentară a pietonilor (249 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 47 de persoane, rănirea gravă a 207 persoane și rănirea ușoară a altor 6). “Femeile sunt mai precaute la volan și se ghidează mai puțin după instinctele primare. De cealaltă parte, bărbații cu vârste între 18 și 40 de ani manifestă un comportament mult mai agresiv și sunt pregătiți să-și asume riscuri majore”, sunt de părere psihologii.

Probleme majore de pe drumurile publice din România

Conform Poliției Române, în urma controalelor au fost descoperite numeroase probleme de infrastructură și semnalizare rutieră, precum: lipsa unor indicatoare rutiere; indicatoare rutiere degradate, deformate; lipsa sau degradarea excesivă a marcajelor rutiere; deteriorării părții carosabile (gropi, denivelări etc.); elemente de siguranță ale drumului lipsă sau degradate (parapet de protecție, de siguranță etc.); prezența unor obstacole, ori a vegetației care

s-a dezvoltat în zona drumului public, fiind obturată astfel vizibilitatea indicatoarelor; semnalizarea necorespunzătoare a unor intersecții de drumuri; necorelarea semnalizării rutiere verticală cu cea orizontală.

De asemenea, o problema importantă o reprezintă lipsa parapetului de protecție axial pe drumurile cu 4 benzi, care, practic, ar elimina accidentele rutiere cauzate de pătrunderea vehiculelor pe contrasens.

Poliția Rutieră a solicitat administratorilor drumurilor publice remedierea acestora, în primele 7 luni ale anului 2021 fiind transmise, la nivel național, 3.149 de informări pe această temă.

Totodată, la nivel național, au fost aplicate 350 de amenzi factorilor responsabili, administratorilor de drumuri și executanților de lucrări.

IOAN HUSAR

Lasă un comentariu