COVID-19 PANDEMIA, MÂNĂ-N MÂNĂ CU ESCROCHERIA!

Distribuie pe:

În întreaga lume, pandemia de Covid-19 a declanșat un val de fraude și de escrocherii - unele sofisticate, altele ciudate - de la doze de vaccin false și certificate de vaccinare contrafăcute, până la incinerări criminale. Agenția de Presă “France Presse” a făcut un inventar ale celor mai scandaloase și mai abjecte fraude din ultimele luni.

“Vaccinarea este opțională”

De când, în această lună, guvernul francez a impus obligativitatea prezentării unei dovezi privind vaccinarea, pentru accesul în cafenele și alte locuri publice, înflorește o puternică piață neagră, care vinde certificate de sănătate false contra a sute de euro. Pe rețelele de socializare au apărut conturi care promovează în mod direct documente contrafăcute, prin intermediul unor reclame precum: “Vaccinarea este opțională datorită serviciului nostru” sau “Spuneți nu vaccinului și obțineți un certificat de sănătate fără a vă vaccina”.

Falsificatorii de certificate de vaccinare prosperă și în Rusia.

“Stoarceți-i” pe bogați!

Cel puțin 800 de persoane au primit vaccinuri contrafăcute în Uganda, luna trecută, într-o înșelătorie care a implicat doctori “fără scrupule” și lucrători din domeniul sănătății. Ținta acestora au constituit-o persoane care doreau să se imunizeze chiar și contra cost, inclusiv angajați din corporații, cărora li s-a cerut să plătească între 25 și 120 de dolari americani (20-100 euro), pentru fiecare doză.

Apă chioară

O înșelătorie de proporții s-a produs în iunie, în Mumbai, capitala comercială a Indiei, când 2.000 de persoane au fost lăsate să creadă că sunt vaccinate. În realitate, însă, li s-au injectat doze ce conțineau o soluție de apă cu sare.

Incinerare penală

Cinci membri ai bandelor interlope din orașul indian Agra au îmbrăcat echipament de protecție complet, pentru a incinera un bărbat pe care îl uciseseră, pretinzând că a murit din cauza Covid-19.

“Ca să nu fie prinși... au purtat combinezonul impermeabil și un sac de plastic pentru a împacheta și transporta corpul la locul de incinerare”, au spus polițiștii.

“Funcționari” escroci

Un bărbat care se dădea drept funcționar public, cu o diplomă de master în genetică, a fost prins în Kolkata, în sudul Indiei, în iunie, pentru că ar fi organizat și condus nu mai puțin de opt tabere de vaccinare false.

Cel puțin 250 de persoane cu dizabilități și transgender au fost injectate într-o singură locație și se estimează că alte aproape 500 au primit doze contrafăcute.

Înșelătoria a ieșit la iveală după ce o actriță și politician, Mimi Chakraborty, care a primit o doză de vaccin într-una din tabere - pentru a sensibiliza opinia publică - a suspectat că lucrurile nu sunt în regulă și a alertat poliția.

Milionari fără scrupule

Un cuplu de canadieni bogați și-au primit pedeapsa după ce s-au deplasat într-o comunitate îndepărtată pentru a fi vaccinați cu doze destinate persoanelor indigene vulnerabile și vârstnice. Cei doi au fost amendați cu 1.800 de dolari americani, dar mulți au considerat că au scăpat prea ușor și au solicitat o sentință mai dură.

Răzbunarea “antivaccinistului”

Un farmacist sceptic față de vaccin, din cadrul unui spital din Wisconsin, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, după ce a recunoscut că a falsificat sute de doze de Moderna, într-un caz care a afectat 57 de persoane.

Farmacistul scotea flacoanele cu vaccin din frigider și le lăsa afară ore în șir, după care le returna pentru a fi administrate a doua zi.

Deținuții jefuiți

Patru persoane au fost arestate în Indonezia pentru că ar fi furat vaccinuri destinate deținuților, pe care le-au vândut, ulterior, publicului.

Suspecții au sustras peste 1.000 de doze din vaccinul chinezesc Sinovac și le-au oferit cumpărătorilor din capitala țării, Jakarta, și din Medan, Sumatra de Nord, pentru aproximativ 250.000 de rupii (17 dolari) fiecare.

Tampoane de bumbac reciclate

La aeroportul din Medan (Sumatra de Nord), lucrătorii din domeniul sănătății au reciclat tampoane de bumbac, anterior folosite la testele Covid, pe care le-au spălat și reambalat.

Poliția a spus că escrocheria ar fi putut pune în pericol viețile a mii de pasageri.

Cremă antirid pe post de vaccin

Câțiva escroci care vindeau doze false de vaccin Pfizer au fost arestați în Polonia și Mexic.

Fiolele false erau depozitate în răcitoare de bere într-o clinică din Mexic, iar în Polonia, dozele confiscate de polițiști conțineau o substanță folosită în cosmetică, probabil pentru o cremă antirid. (sursa - AFP; foto - romania24.ro)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu