NOTE DE CĂLĂTORIE, NOTE... DE PANDEMIE “CA TURIST MĂ SIMT ÎN SIGURANȚĂ, CA ROMÂN MĂ DOARE INIMA...”

Distribuie pe:

Aflată în vacanță în Italia, la Florența, dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, descrie, într-o postare pe pagina sa de socializare, atmosfera din peninsulă, în acest sfârșit de vară...pandemică, și despre modul în care sunt respectate măsurile de protecție impuse de autorități.

“Petrec un weekend în Toscana, să îmi încarc bateriile. În Florența, cu toate că teoretic e extrasezon, e o mare de oameni. Când e mai aglomerat, oamenii își pun măștile. În niciun loc nu se intră fără a scana certificatul verde. Toți au o aplicație instalată pe telefon sau tabletă, să poată scana, durează o fracțiune de secundă, ceea ce menține fluxul de vizitare.

Nici în Dom, nici în cafenele, nici în Gară, nicăieri nu intri fără Green Pass. Toate vizitele turistice se fac cu circuite bine puse la punct, niciodată nu ieși pe unde ai intrat, chiar dacă au fost necesare amenajări importante pentru asta. Toți chelnerii poartă măști, la fel și cei care vând în supermarket, gelaterii, cafenele.

Nimeni nu poartă măști aiurite, de pânză, de poliester, cu supape, sau porcării de plastic transparent cum vezi la noi, niște fandosiți. Toți au măști medicale. Controalele sunt draconice, atât la turiști, cât și în hoteluri, unități de alimentație, unde nu au voie nici măcar să amestece pe același platou diverse tipuri de alimente la micul dejun, de exemplu. Masca se dă jos când mănânci și apoi imediat toți o pun la loc.

Patrulează poliția la toate obiectivele importante de vizitat pentru a păstra ordinea și a menține siguranța. Nu am văzut niciun miting de protest și nici vreun bărbos cocoțat pe vreo clădire agitând steagul ca să nu își pună masca. Se simte că autoritatea funcționează, oamenii respectă regulile, autoritățile iau decizii serioase, cel puțin din punctul de vedere al pandemiei.

Ca turist mă simt în siguranță, ca român mă doare inima când mă gândesc cât circ voi găsi la întoarcere și cât de puțin respect pentru orice.”

Autoritățile italiene au prelungit starea de urgență până la finele anului și au adoptat măsuri de urgență pentru combaterea pandemiei. Nu mai este obligatorie purtarea măștii de protecție în aer liber, cu excepția cazurilor în care nu se poate garanta distanța între persoane, în situații de aglomerații și în spațiile în aer liber din unitățile medicale, precum și în prezența unor persoane cu deficiențe ale sistemului imunitar. Rămâne obligatorie purtarea măștii în toate spațiile închise, precum și aceea de a avea cu sine o mască de protecție, pe întreg teritoriul național.

De la 6 august 2021, participarea la anumite activități (piscine, centre culturale etc.) este posibilă doar dacă persoanele se vor afla în posesia Certificatului digital verde., notează rotalianul.com, publicație online a românilor din Italia. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu