A PLOUAT PENTRU PRIMA DATĂ ÎN CEL MAI ÎNALT PUNCT DIN GROENLANDA

Pentru prima dată de când se fac consemnări, precipitațiile au căzut în weekend pe cel mai înalt punct din Groenlanda, la peste 3.000 de metri deasupra nivelului mării, sub formă de ploaie și nu de zăpadă.

Temperaturile în cel mai înalt punct au trecut, în weekend, peste punctul de îngheț pentru a treia oară în mai puțin de un deceniu, informează CNN.

Aerul cald a favorizat o ploaie însemnată, cu 7 miliarde de tone de apă căzută pe calota glaciară.

A fost cea mai însemnată cantitativ ploaie înregistrată din 1950, când au început să fie făcute consemnări, potrivit National Snow and Ice Data Center.

Masa de gheață pierdută duminică a fost de șapte ori mai mare față de media zilnică pentru această perioadă a anului.

Ted Scambos, cercetător la National Snow and Ice Data Center de la University of Colorado, a spus că aceasta este dovada că Groenlanda se încălzește rapid.

“Este fără precedent. Ce se întâmplă nu este doar un deceniu cald sau două într-un model climatologic rătăcit”, a declarat el pentru CNN.

Pământul a pierdut 28 de mii de miliarde de tone de gheață

O stație a National Science Foundation este localizată pe cel mai înalt punct din Groenlanda, de unde oamenii de știință pot observa vremea arctică și schimbările în ceea ce privește gheața. Aici există personal permanent, începând cu anul 1989. Un raport amplu al ONU lansat luna aceasta a concluzionat că arderea combustibililor fosili a dus la topirea Groenlandei în ultimele două decenii. Un studiu recent publicat în Cryosphere arată că Pământul a pierdut 28 de mii de miliarde de tone de gheață începând cu jumătatea anilor 1990, mare parte fiind din zona arctică, inclusiv Groenlanda.

În luna iulie, Groenlanda a pierdut mai mult de 8,5 miliarde de tone din masa suprafeței sale într-o singură zi. (spot.ro)

Sursa foto: Pixabay.com

Lasă un comentariu