TALIBANII, NOUL SUFLU INSPIRATOR AL JIHADISMULUI MONDIAL

Distribuie pe:

Victoria talibanilor în Afganistan riscă să le insufle optimism jihadiștilor din alte părți ale lumii, încurajați de noua înfrângere a unei puteri străine și de triumful strategiei bazate pe negociere și răbdare, notează, joi, AFP într-un comentariu.

La nivel mondial, luptătorii mișcării jihado-salafiste, majoritatea lor afiliați Al-Qaida sau grupării rivale Stat islamic (SI), constată, cu siguranță, reușita “studenților la religie” afgani, reveniți la putere la Kabul, după două decenii de când au fost alungați.

“Aceasta le dă jihadiștilor un elan formidabil. Îi face să creadă că pot alunga o putere străină, chiar una majoră, cum sunt Statele Unite”, consideră Colin Clarke, director de cercetare la Soufan Center, un think-tank de geopolitică cu sediul la New York.

El spune că se așteaptă la “un bombardament solid de propagandă, ce va culmina, la împlinirea a 20 de ani de la atacurile de la 11 septembrie” 2001, și care “le va ridica moralul jihadiștilor din Africa de Nord și până în Asia de Sud-Est”.

Cazul afgan nu este, în mod necesar, repetabil în altă parte, pentru că nu toate grupările active luptă contra unor puteri străine. Exemplul Sahelului, de unde Franța a anunțat, recent, retragerea unei părți a celor 5.100 de militari în favoarea unor forțe speciale europene, după peste opt ani de prezență, este foarte diferit de dosarul afgan.

Dar ,,cucerirea Afganistanului de către talibani este ceva care îi va încuraja pe jihadiștii de pretutindeni”, admite Aymenn Jawad Al-Tamimi, cercetător în cadrul programului cu privire la extremism al Universității George Washington din SUA.

Talibanii nu s-au mulțumit să lase să se deterioreze situația. În timp ce se războiau, au negociat cu americanii și cu guvernul afgan și și-au instalat pionii prin milițiile locale, clanurile și triburile care formează mozaicul național.

Dar, la nivel simbolic, triumful lor le permite să-i convingă pe militanți că, “dacă vor continua să lupte, adversarii lor vor sfârși prin a se prăbuși”, spune cercetătorul irakian.

De 24 de ore, rețelele sociale distribuie numeroase comentarii de propagandă ale sferei jihadiste, precum cel al mișcării Hamas, despre faptul că acest succes “dovedește că rezistența popoarelor, în fruntea cărora se află poporul nostru mujahedin palestinian, va conduce în final la victoria și la reușita obiectivelor sale de libertate și de revenire, cu voia lui Allah”.

La rândul său, agenția de propagandă a Al-Qaida, Al-Thabat, dă asigurări că “musulmanii și mujahedinii din Pakistan, Kashmir, Yemen, Siria, Gaza, Somalia și Mali sărbătoresc eliberarea Afganistanului și aplicarea Sharia”.

În privința SI, chestiunea este mai spinoasă. Când Al-Qaida a jurat credință talibanilor, SI i-a calificat drept apostați, iar în Afganistan ura este cu atât mai persistentă, cu cât Statul Islamic al Khorasan (ISKP) a fost creat de transfugi talibani.

Cu toate acestea, “SI nu profită mai puțin de prăbușirea statului afgan”, susține “Mr. Q”, un specialist occidental în problema SI, care își publică sub acest pseudonim pe Twitter cercetările.

Între 1 ianuarie și 11 august, el a numărat 216 atacuri ale ISKP față de 34, în aceeași perioadă a anului trecut, o situație care “face din Afganistan una din provinciile SI cele mai dinamice”. “Nu totul este legat de retragerea americană, dar victoria talibanilor dă aer și ISKP”, remarcă el.

Dincolo de urile fratricide, există obiective convergente: “SI comunică constant despre faptul că occidentalii nu pot rămâne etern” pe pământ străin și, din această perspectivă, triumful talibanilor “le legitimează modul de acțiune”.

Colin Clarke amintește și el că haosul și războiul sunt condițiile de bază ale dezvoltării oricărei grupări jihadiste. “Prăbușirea armatei afgane este o stranie reminiscență a ceea ce am văzut în Irak, în 2011. Mă tem că aceeași situație se va repeta în Afganistan, simultan cu dezvoltarea SI și resurecția Al-Qaida”, afirmă el.

În aceasta constă poate cea mai importantă lecție pe care talibanii au oferit-o sferei jihadiste mondiale: răbdarea și determinarea pot triumfa, indiferent de inamic. O lecție însuflețitoare pentru toate mișcările cu ambiții locale, fie ele aliate sau adversare ale noilor conducători de la Kabul.

“Pentru multe grupări care urmăresc o agendă locală, talibanii au constituit arhetipul bunei aplicări a acestei strategii”, constată Charles Lister, cercetător la Middle-East Institute, într-o postare video pe Youtube. (AGERPRES)

AGERPRES

Lasă un comentariu