PREZENT ȘI VIITOR, ÎN AGRICULTURA MUREȘEANĂ

Distribuie pe:

Interlocutor: ing. Iacob Boca, fermier din Șăulia de Câmpie

Fost sportiv de performanță, campion balcanic la judo, ing. Iacob Boca, un renumit fermier din Șăulia de Câmpie, dar și un luptător pentru apărarea intereselor fermierilor mureșeni, în special al crescătorilor de bovine din rasa Bălțată românească, la 62 de ani demonstrează că agricultura, dacă este practicată cu pasiune, este rentabilă și la noi. Fin cunoscător al realităților din agricultura mureșeană și din România, domnia sa ne-a dezvăluit din condițiile necesare pentru o agricultură modernă, în prezent și în viitor.

- Sunteți cunoscut în calitate aprig luptător, competent pentru apărarea intereselor fermierilor, prin intervențiile dumneavoastră la Ministerul Agriculturii și prin funcțiile deținute la Federația Crescătorilor de Bovine din România și numeroasele intervenții în mass-media locală și națională. Ce vă deranjează, la ora actuală, în agricultura din România?

- Cunosc realitățile din agricultură direct de pe cruce, nu de la picioarele curucii, fiindcă, în comparație cu politicienii, lucrez în domeniu, de dimineața până seara. Administrez o exploatație agricolă cu 530 de hectare teren agricol, unde produc cereale, plante tehnice și furaje pentru animale. Am un sector zootehnic puternic, cu 300 vaci de lapte, din care 150 la muls și o mie de oi. Zilnic, mulg peste 24 litri de lapte pe cap de vacă furajată. Mă deranjează faptul că, de trei ani, procesatorii oferă același preț pe litru de lapte, 1,4 -1,5 lei, în funcție de cantitatea livrată. În ultimii an, motorina s-a scumpit cu 40 la sută, îngrășămintele cu 50 la sută, sămânța și celelalte imputuri cu peste 40 la sută. Dacă facem presiuni la procesatori, intervine riscul să rămânem cu laptele în fermă, fiindcă aduc lapte din import, din Ungaria, Polonia.

- Ce soluții de viitor vedeți pentru agricultura din România?

- În ultimii ani, s-au schimbat multe în agricultură, datorită subvențiilor europene și guvernamentale. Anul acesta, avem și satisfacții mari, prin producțiile ridicate în sectorul vegetal. Perspectivele pentru următorii ani țin de protejarea mediului înconjurător, o activitate necesară și extreme de importantă. Sunt convins că agricultura va înregistra progrese. Va trebui să rezolvăm cea mai gravă problemă, tot amânată în ultimele trei decenii, valorificarea producției, capitol nerezolvat, care produce neplăceri la toți fermierii din toate sectoarele. Atâta timp când vindem grâu, porumb, plante tehnice, fructe, ca materie primă pentru industria din alte țări și nu o vom procesa la noi în țară, nu se poate vorbi de progres. Apoi vine problema impozitului pentru agricultură. Pentru a stimula forța de muncă deficitară în zootehnie, să rămână angajații în acest sector, am propus eliminarea impozitului pentru această categorie de angajați, la fel cum s-a procedat pentru sectorul construcțiilor. Să se reducă impozitul pe salar în agricultură, în felul acesta vom dubla suma plătită unui angajat, astfel va crește interesul pentru locurile de muncă din zootehnie. Un tractorist bun primește de la noi o mie de euro salariu lunar și sunt obligat să mă port delicat cu el, ca să nu mă părăsească. De când au desființat școlile profesionale pentru mecanici agricoli, foarte greu găsești un meseriaș priceput, de zece ori găsești mai ușor un jurist, un teolog, economist, un absolvent de la facultățile fantomă..., iar despre robotizare, un proiect de perspectivă, extrem de costisitor, încă este prea devreme să vorbim.

- Ce părere aveți despre asigurările în agricultură, mai ales că, anul acesta, condițiile meteorologice au provocat pagube imense în anumite zone ale țării?

- Sunt necesare, fiindcă o grindină, o vijelie, inundații sau altă calamite te poate aduce în stare de faliment peste noapte. Asiguratorul trebuie să fie o firmă serioasă, credibilă, altfel ajungi la sapă de lemn.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu