COVID-19 PESTA PORCINĂ - IMPLICATĂ ÎN APARIȚIA PANDEMIEI?

Distribuie pe:

Numeroase studii arată că boala COVID-19 este o boală zoonotică, transmisă de la animale la oameni * O lucrare recentă susține că este mai probabil ca pandemia să fi început dintr-o piață de animale vii decât dintr-un laborator * Interesant este faptul că autorii discută, de asemenea, dacă pesta porcină africană ar fi putut juca un rol în împrejurările care au dus la declanșarea pandemiei COVID-19.

Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow - Regatul Unit - au analizat, recent, modul în care a apărut pandemia COVID-19 în China.

Descoperirile lor confirmă rezultatele unor cercetări anterioare, dar și concluziile OMS, privind “animalele - gazde intermediare” în transmiterea virusului SARS-CoV-2 la oameni.

Studiul are ca punct de pornire anul 2002, când coronavirusul SARSr-CoV a dus la apariția sindromului respirator acut, într-o provincie chineză, și s-a răspândit în 29 de țări. Peste 8.000 de oameni s-au îmbolnăvit înainte ca măsurile de sănătate publică să oprească răspândirea bolii, în 2003. La vremea respectivă, cercetătorii au legat proveniența acestui virus tip SARS de animalele comercializate pe piață.

Noua lucrare, publicată în revista Science, discută, de asemenea, posibilitatea ca un focar de pestă porcină africană să fi contribuit la crearea unei situații care a oferit agenților patogeni mai multe posibilități de “a sări” de la animale la oameni.

Autorii conchid că pandemia COVID-19 provine din contactul uman cu animale vii, purtătoare ale virusului, și avansează ipoteza că modificările în aprovizionarea cu carne a Chinei ar fi putut juca un rol în răspândirea SARS-CoV-2.

Pesta porcină africană este o febră hemoragică, adesea fatală la porci, dar nu dăunează oamenilor. În 2018, în China, un focar semnificativ de pestă porcină africană a dus la sacrificarea a 150 de milioane de porci. Acest lucru a provocat o criză acută de produse din carne de porc, dar și creșterea prețurilor la carne, în anul următor, deoarece, cu toate că a crescut producția și vânzarea de carne de vacă și de pui, nu a fost suficient pentru a suplini lipsa de carne de porc.

Autorii studiului teoretizează că, drept urmare, “consumatorii și producătorii de alimente au recurs la alte soiuri de carne, inclusiv de la animale capturate ori de la animale sălbatice - produse consumate, în mod tradițional, în sudul Chinei.

În lumina acestei perspective, spun autorii, “dezvoltarea comerțului cu animale de crescătorie și cu animale sălbatice ar fi putut facilita contactul frecvent și direct al oamenilor cu acestea și cu produse din carne infectate cu agenți patogeni provenind de la animale, inclusiv cu SARSr-CoV.”

În același timp, într-un efort de a reduce transportul de porci vii, guvernul chinez a introdus stimulente financiare pentru a transporta carne de porc congelată. Acest lucru, susțin autorii lucrării, ar fi putut încuraja transportul altor specii, care sunt susceptibile de infecția cu SARSr-CoV.

Cu toate acestea, sursa animală exactă a SARS-CoV-2 rămâne necunoscută.

Oamenii de știință se așteaptă să apară noi variante SARS-CoV. Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow spun că descoperirea acestor variante și a altor virusuri legate de SARS subliniază importanța “monitorizării diversității coronavirusului”.

În martie 2020, OMS a emis recomandări pentru a reduce transmiterea SARS-CoV-2 de la animal la om, pe piețele de animale vii.

Aceste linii directoare includ metode generale de igienă și evitarea consumului de produse de origine animală - achiziționate din piețe -, sub formă crudă sau insuficient preparate din punct de vedere termic.

De asemenea, OMS cere medicilor veterinari să raporteze incidentele neobișnuite care implică animale comercializate în piețe.

Autorii se tem că acum oamenii sunt “specia gazdă dominantă a SARS-CoV-2” și că ar putea transmite coronavirusurile înapoi animalelor. Acest proces de zoonoză inversă pare să se fi produs în rândul căprioarelor cu coadă albă din Statele Unite.

Cu toate acestea, virusologii și imunologii prezic o “diminuare treptată” a răspândirii SARS-CoV-2. Acest lucru pare să se întâmple în zonele cu vaccinări mai mari. Ei se așteaptă ca SARS-CoV-2 și variantele sale să aibă aceeași soartă ca primul SARS-CoV - prezentând, treptat, mai puțin pericol în timp. (sursa și foto - Medical News Today)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu