,,ȘCOALA DE VARĂ” - ADEVĂRATA BUCURIE A VACANȚEI

Distribuie pe:

Vacanța mult așteptată de cei mici (și mari) se va încheia în 13 septembrie, când încep cursurile anului școlar 2021-2022. Pentru cei care și-au dorit ca timpul liber să fie presărat cu elemente de calitate din punct de vedere educațional, prof. Pop Laurențiu și prof. Pop Daniel au realizat un program de vară, ce a cuprins activități, cursuri și cluburi interactive, bazate pe învățare prin acțiune directă. Pe întreg parcursul verii, copiii s-au distrat și au învațat, în același timp, având ca activitate de bază jocul, abordând diverse aspecte ale personalității.

Școala de vară s-a desfășurat pe parcursul lunilor iulie și august, în module săptămânale. În programul unei zile antrenante din cadrul acesteia s-au aflat: de luni până joi - ,, Ne adunăm, să nu fim împrăștiați!”, “Descoperim împreună activitățile săptămânii”, ,,Gustăm și degustăm”, ,,Jocuri de dezvoltare personală, sport, cântăm, dansăm, experimentăm și ne jucăm”, ,,Ne încărcăm bateriile cu o masă copioasă”, ,,Trândăveală și leneveală, poate mai citim și ne pregătim”, ,,Jocul din tastatură”, “Profesorul trăsnit și micul chimist”, ,,Cântăm, dansăm și ne distrăm, bălăceală la piscină”, “Micul bucătar chef”, ,,Hand made, Origami”...

Vinerea, din dorința de a petrece mai mult timp în aer liber, s-au organizat activități surpriză! În fiecare zi a săptămânii, jocul și mișcarea au fost nelipsite.

Conducerea activităților a fost asigurată de cadre didactice specializate și voluntari energici.

“COPII FERICIȚI, PĂRINȚI LINIȘTIȚI”

,,Ne străduim să creăm un mediu de învățare diferit de cel tradițional, bazat pe învățarea prin descoperire. Școala de vară este o oportunitate, atât pentru noi, cât și pentru copii, de a construi un program variat, relaxant, care contribuie la dezvoltarea cunoștințelor, îmbunătățirea abilităților, socializarea într-un grup de copii și, desigur, la distracție, pentru o vacanță de neuitat. Motto-ul nostru rămâne: Copii fericiți, părinți liniștiți!, care descrie foarte bine obiectivele noastre. În fiecare săptămână, am avut invitați care ne-au învățat lucruri utile”, spunea prof. Pop Daniel. Printre aceștia s-au numărat: Prof. Raluca Tătar, care i-a inițiat pe participanți în tainele limbii engleze, cu ajutorul jocurilor, muzicii și a multor alte surprize, reprezentanți ai Jandarmeriei, Băncii Naționale... Alte activități derulate pe parcursul Școlii de vară 2021: Kartingul - care a fost distractiv, interactiv și, nu în ultimul rând, foarte sigur pentru copii. Pentru că, în definitiv, kartingul este despre reflexe, concentrare, agilitate, responsabilitate, adrenalină, siguranță, curaj, încredere în sine și îmbunătățirea condiției fizice. Așadar, kartingul este un sport minunat pentru creier. Copiii au primit, în altă săptămână, vizita celor de Poliția Română, Biroul Siguranța Școlară și de la Serviciul Criminalistic, cu câinele de serviciu, Man.

ÎN VIZITĂ LA APICOLA

Ultima activitate s-a desfășurat la sediul Asociației crescătorilor de albine Mureș, gazdă fiind ing. Cojocaru Cristina, director la Apicola și vicepreședinte la ACA Mureș. Domnia sa a vorbit celor prezenți despre apicultură, activitatea care dă practicanților numeroase satisfacții: ,,Iubitorii de stupărit sunt oameni de toate vârstele și profesiile, care au un punct comun: dragostea de albine, natură, aer liber. Apicultura are o latură materială (se obține miere, polen, păstură, ceară, propolis), cât și una spirituală. Nimic nu se compară cu zumzetul unui roi de albine sau cu o plimbare prin stupina ta. Stupi care pulsează de viață, albine care se întorc cu desagii plini de polen și miere, mătci care perpetuează viața, trântori în permanență în căutarea dragostei”.

ISTORIA APICULTURII

În Egipt, în 3500 i.C., apar desene de albine stilizate, ca simbol al regelui. Se crede că simbolistica provine de la asocierea ideii cu cea de rege (de fapt regină) a albinelor. Dovezi concrete de practicare a apiculturii apar în relicvele celei de-a cincea dinastii (2500 I.C.). Ca stupi erau folosite coșuri din ramuri flexibile. Existau și stupi de formă cilindrică din lut. Era folosită metoda de a alunga albinele cu fum de balegă uscată, pentru recoltarea mierii.

În istoria apiculturii, înaintea ramelor mobile și atunci când se foloseau doar stupi ficși, apicultorii obișnuiau să plaseze recipiente ca borcane, vase din lut etc. deasupra stupului, în chip de magazin. Odată cu folosirea ramelor mobile în magazine și stupi, aceste recipiente n-au mai fost folosite și s-au găsit alte metode de depozitare.

STUPUL - CASA ALBINELOR

Stupul, casa albinelor, este o unealtă extrem de importantă în apicultură. Este din lemn, având un capac în partea superioară și conține 8-10 rame cu faguri. Aici își duc albinele viața. Deschizătura din partea inferioară se cheamă ,,urdiniș”. Există stupi simpli și stupi etajați: Rama este, în fapt, locul unde își fac albinele cuib, fiind o unealtă la fel de importantă ca și stupul. Este făcută din stinghii de lemn, cu sârme întinse orizontal și vertical; pe ea clădesc albinele ceara secretată de ele pentru a-și construi cuibul. Pentru a ajuta albinele lucrătoare să își construiască stupul ordonat, se lipesc pe rame foi de faguri artificiali.

Pentru ca o familie de albine să construiască ceara, în timpul culesului, are nevoie de o durată de timp de 24-48 ore, după care depozitează nectarul adunat de la flori.

MIEREA

Mierea este o soluție dulce, bogată în substanțe zaharoase - până la 80% - reprezentate îndeosebi de glucoză și fructoză, ce provin din nectarul floral. Din punct de vedere nutrițional, mierea conține următoarele elemente: apă, zaharuri, gume și dextrine, substanțe minerale, proteine, acizi organici, fermenți, vitamine, hormoni, în total 435 de substanțe organice. Există o teorie, în sensul că mierea este considerată un medicament puternic, dar acest lucru nu este nici pe departe adevărat, astfel: Medicamentul este foarte scump, pe când mierea este ieftină, nu are efecte secundare asupra metabolismului uman, se poate folosi în orice cantitate.

În concluzie, apicultura rămâne o ramură care va avea întotdeauna de câștigat; nu numai pentru cei care lucrează în acest domeniu, ci și pentru consumatori. Noi, oamenii, avem nevoie de produse naturale, prin care să ne menținem nu numai frumusețea exterioară, ci și să trăim sănătos. Și, în acest caz, ce altceva ar fi mai de folos decât un strop de miere?, a conchis ing. Cojocaru Cristina.

Din partea Școlii de vară a vorbit celor mici prof. Pop Laurențiu.

LETIȚIA BOTA

Lasă un comentariu