VESTEA MULT AȘTEPTATĂ DE PENSIONARI. DANIEL BACIU: “PENSIILE VOR FI REACTUALIZATE ANUAL, ODATĂ CU INFLAȚIA”

Distribuie pe:

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat despre modul de calculare a pensiilor. Mai precis, Daniel Baciu spune că vor fi eliminate toate inechitățile și nu vor mai fi diferențe între cei care au ieșit la pensie în momente diferite de timp, pe legislații diferite.

Toți pensionarii vor fi tratați în mod egal, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii. În acest moment, există disparități în calculul pensiei pentru cei care s-au pensionat pe diferite legi, deși îndeplinesc condiții similare de pensionare.

Daniel Baciu: “Încercăm să legăm noua formulă de calcul, de niște indicatori macroeconomici care sunt predictibili, care sunt comunicați de către Institutul Național de Statistică, mă refer la salariul minim, salariul mediu pe economie, astfel încât lucrurile să fie foarte transparente, fiecare beneficiar să știe care sunt acești indicatori.

Va fi o reașezare a tuturor pensiilor din sistemul public

Practic, noua formulă va fi acel număr total de puncte care se înmulțește cu un indicator, cu un coeficient pe care îl agreăm cu toții, prin noua lege care va intra în vigoare. Odată ce avem acest număr total de puncte pe care îl înmulțim cu acel indicator sau coeficient, după aceea pensiile vrem să le reactualizăm anual cu inflația și cu creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie.

Pensiile trebuie să țină cont de evoluția economică. Numărul beneficiarilor este în continuă creștere. De la an la an, sunt tot mai mulți, dovadă că acesta este trendul, tot mai mulți pensionari optează ca plata pensiei să fie pe card”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Și continuă: “Vom aplica formula de calcul care va fi agreată în noua lege a pensiilor la acești indicatori, realizându-se atunci o reașezare a tuturor pensiilor din sistemul public. Se face o reformă în sistem, astfel, fiecare beneficiar, fără să se mai țină cont în ce moment a ieșit la pensie, pe ce legislație, la același număr de puncte vom încerca, pe cât posibil, să avem același cuantum în plată”, a mai spus Daniel Baciu la Antena 3.

Noul ministru de finanțe, Dan Vîlceanu: Acea lege cu o majorare de 40% nu se putea aplica

Întrebat de jurnaliști despre majorarea promisă pensionarilor, noul ministru al finanțelor, Dan Vîlceanu, a afirmat că autoritățile vor analiza acest fapt în perioada următoare.

“Vom analiza să vedem dacă putem să ne angajăm la o creștere de pensii. Oricum, vreau să vă spun că rămân la concluzia pe care am spus-o și atunci, nu s-a schimbat nimic: acea lege cu o majorare de 40% nu se putea aplica”.

Potrivit acestuia, România trebuie să vizeze consolidarea fiscal-bugetară, adică reducerea deficitului bugetar, și anume a diferenței între încasări și cheltuieli, de la nivelul de 7,16% estimat în acest an până la limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), prevăzută în tratatele europene (evz.ro)

Lasă un comentariu