“VÂLTOAREA MUREȘEANĂ” A ÎNCEPUT CU UN MARATON TIP ȘTAFETĂ

Distribuie pe:

Un maraton tip ștafetă, care s-a desfășurat, ieri, la Târgu-Mureș, pe distanța tradițională de 42 de kilometri, cu 42 de alergători, a deschis cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Vâltoarea Mureșeană.

“Joi, un maraton de 42 de kilometri, pe străzile din Târgu-Mureș, va deschide festivalul. Totul va începe pe străzile Târgu Mureșului, în ziua 0, vom organiza un maraton în cadrul căruia vom avea 42 de alergători voluntari, care vor alerga în ștafetă, în fiecare cartier. Fiecare va purta tricoul Vâltorii Mureșene și va ține în mână o morișcă de vânt, care va fi predată fiecărui alergător care continuă alergarea”, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, coordonatorul de programe al Festivalului Vâltoarea Mureșeană, Imola Molnár.

Ea a precizat că la această ediție a Vâltorii Mureșene vor fi organizate 170 de programe, pe parcursul a patru zile, și că, pe lângă locațiile de bază, Cetatea Medievală și Piața Teatrului, numeroase manifestări vor avea loc la Palatul Culturii, Biblioteca Teleki, Ansamblul Artistic Mureșul, Teatrul Național Târgu- Mureș, Casa Bernady etc.

Directorul economic al festivalului, István Jakab, a arătat că, inițial, a 8-a ediție a Vâltorii Mureșene s-a dorit să se deruleze pe parcursul a trei zile, ca urmare a restricțiilor sanitare, însă datorită multitudinii de programe, s-a decis ca manifestarea să se desfășoare timp de patru zile.

“Față de programul inițial au fost atât de multe solicitări și propuneri de evenimente, încât am introdus în program încă o zi. Suntem bucuroși că la Târgu-Mureș se găsesc atâția oameni care vor să facă ceva pentru comunitate și asta se fructifică și în organizarea festivalului. Se lucrează, și la momentul actual, la locațiile evenimentului, mai mult de 80 de voluntari lucrează pentru amenajarea și pregătirea locațiilor (...) Bugetul total al evenimentului este de 132.000 euro”, a declarat István Jakab.

Organizatorul principal al Vâltorii Mureșene, Katalin Szente, a precizat că, în acest an, a fost necesar ca și această manifestare să se adapteze situației de pandemie și astfel s-a introdus un sistem de înscriere prealabilă.

“Este important pentru noi să fim în siguranță, iar cei care participă să fie imunizați într-un fel sau altul. Vom cere o formă de document care atestă că persoana care participă are vaccin, test PCR, test antigen sau o adeverință care atestă că a trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Datorită platformei noastre de înregistrare, avem mai mult de 1000 de persoane care s-au înregistrat, mai ales la programele pentru copii și familii, care sunt foarte multe și anul acesta. Am primit un suport imens din partea instituțiilor statului”, a precizat Katalin Szente.

În programul festivalului sunt incluse numeroase evenimente care promovează cultura și tradiția populară, precum spectacole de teatru-dans, concerte de muzică populară și de romanțe, basme și jocuri populare, cursuri de învățare a doinelor populare pentru copii, dar și o cârciumă a poveștilor, în care adulții se vor delecta cu povești.

Casa Tradițiilor din Transilvania mai promite ateliere de artizanat pentru copii, care vor fi învățați să realizeze șiraguri din mărgele, li se va preda tehnica de împletire a lânii, cea de modelare a lutului, tehnica firului, împletitul cu paie, sculptură în lemn sau să deprindă tehnica realizării funiilor.

În cadrul festivalului, Ansamblul Artistic Mureșul va organiza și a VIII-a ediție a concursului de bărbunc (verbunk), un dans popular foarte solicitant, care, în trecut, era practicat de tinerii care se înrolau în armată.

La Festivalul Vâltoarea Mureșeană vor mai avea loc numeroase concerte, lansări de carte, expoziții, și va fi organizat un tur ghidat al orașului și o plimbare tematică în oraș, “Nașterea centrului secesionist în Târgu-Mureș”.

Pe lista de concerte se regăsesc “Lazy Jam”, un concert jazz cu una dintre trupele de la Rocksuli din Budapesta și “Transylvanian Symphonic Tales”, un concert Koszika și Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș. Pe scenă vor mai urca Nightlosers, Teddy Queen, Luiza Zan și Jazzpar Trió și Kowalsky meg a Vega. (agerpres.ro)

Lasă un comentariu