TURCAN: CREȘTEREA SALARIULUI MINIM TREBUIE SUSȚINUTĂ DE MEDIUL DE AFACERI, ALTFEL AJUNGEM LA CONCEDIERI

Distribuie pe:

“Orice majorare a salariului minim trebuie susținută și de mediul economic, altfel ajungi la pierderi de locuri de muncă și la concedieri și totul se întoarce împotriva oamenilor”, a subliniat ea.

Ministrul a precizat că în 2019 a fost prima dată când valoarea salariului minim a fost calculată în raport cu niște indicatori bine definiți: productivitate, inflație, creșterea câștigului salarial mediu net.

“În funcție de acești indicatori, a fost aplicat și un indice de corecție și am ajuns la creșterea salariului minim de la finalul 2019. La începutul anului trecut, în negocierile cu sindicatele și patronatele, am încercat să menținem aceiași indicatori, pentru a se păstra locurile de muncă. Același lucru vrem să îl facem și anul acesta. Mai mult, îmi doresc ca, dincolo de faptul că până la finalul anului să prezint un cadru legal astfel încât salariul minim să aibă o justificare pentru creșterea pe care o va avea, același cadru legal să rămână pe termen mai mult, pentru că mediul de afaceri are nevoie de o proiecție nu doar pentru un an, ci pentru doi-trei, să știe cum să dimensioneze locurile de muncă și nivelul de salarizare”, a continuat oficialul guvernamental.

CSAT: ARMATA ROMÂNĂ VA PARTICIPA  CU 200 DE MILITARI LA EVACUAREA AFGANILOR CARE AU LUCRAT PENTRU MISIUNILE NATO

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a hotărât, miercuri, ca Armata Română să participe, cu un efectiv de 200 de militari, la evacuarea și relocarea cetățenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afganistan.

Militarii români vor participa la operațiune începând cu luna august, timp de cel mult 6 luni.

“Operația NATO va consta, în principiu, în preluarea cetățenilor afgani din bazele temporare din Kuweit și Qatar și relocarea acestora în baze temporare de staționare de pe teritoriul statelor aliate, cu asigurarea serviciilor esențiale. În acest sens, pe baza elementelor de planificare inițială, comunicate de Comandamentul Forțelor Aliate în Europa, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a hotărât participarea Armatei României la această operație de evacuare și relocare a cetățenilor afgani cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni”, precizează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Membrii CSAT au concluzionat că gestionarea consecințelor situației din Afganistan, pe termen scurt, mediu și lung, inclusiv sub aspectul lecțiilor învățate, va reprezenta unul dintre elementele importante ale unei mai bune cooperări practice, în complementaritate, între NATO și UE, iar România va participa la acest efort, adaugă sursa citată.

De asemenea, membrii Consiliului au subliniat necesitatea unei coordonări sporite în ceea ce privește comunicarea strategică și combaterea dezinformării.

“TREBUIE SĂ GĂSIM SOLUȚII PENTRU PRODUSELE SECOND-HAND; DE FOARTE MULTE ORI”

Ministerul Mediului trebuie să găsească soluții pentru produsele second-hand care, de foarte multe ori, vin cu această denumire, dar ele sunt de fapt sursă de poluare sau ajung în depozite de deșeuri, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Barna Tanczos, menționând că doar o parte ajung să fie valorificate.

“Trebuie să găsim soluții pentru produsele second-hand care, de foarte multe ori, vin cu această denumire, dar ele sunt de fapt sursă de poluare sau ajung în depozite de deșeuri. Este o luptă continuă, un fenomen generalizat la nivel european, după ce în 2015 s-a eliminat acea notificare prealabilă transferului de deșeuri dintr-un stat membru în celălalt, și trebuie să găsim soluții naționale pentru a descuraja și a elimina aceste transferuri ilegale”, a menționat ministrul Mediului, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.

“Este motivul pentru care săptămâna trecută am avut în ședința de Guvern o analiză multi-instituțională pe acest fenomen, împreună cu Ministerul de Interne, cu Vama, cu Garda de Mediu, Ministerul Mediului, pentru a găsi soluții. Dimineață am discutat cu colegii, inclusiv pe această temă, pe sistemul informatic care trebuie dezvoltat și pe punctele de frontieră care trebuie reduse ca număr pentru a limita accesul acestor cantități și limitarea agenților economici care au dreptul să facă tranzacții internaționale cu deșeuri. Vor veni săptămânile viitoare și notificările legislative. Este un efort comun cu celelalte ministere și cu organele de specialitate care analizează riscul la nivel național. Transfer de deșeuri pentru reciclare există între state membre peste tot. Cel mai important lucru este ca în România cantitățile care vin să nu ajungă la depozitare sau să fie aruncate”, a mai spus ministrul Mediului.

ANOSR: GUVERNUL FRÂNEAZĂ CREȘTEREA CALITĂȚII VIEȚII STUDENȚILOR, ÎN TIMP CE SUPLIMENTEAZĂ SUBVENȚIILE PARTIDELOR POLITICE

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a criticat, joi, Guvernul pentru modul în care gestionează fondurile publice, reproșând alocări “din pix” și după “interese arbitrare”.

“Mesajul pe care îl transmite Guvernul studenților din România este că nevoile partidelor politice sunt prioritare, ceea ce ridică puternice semne de întrebare dacă alte măsuri ce vizează performanța și echitatea sistemului de învățământ superior, precum și angajabilitatea studenților nu vor rămâne “importante” doar în sertare. (...) În ciuda declarațiilor anterioare ale prim-ministrului României, domnul Florin Cîțu, cu privire la scăderea subvenției pentru partidele politice, Guvernul pe care îl conduce propune suplimentarea fondurilor de la bugetul de stat pentru aceste subvenții. (...) Solicităm, în continuare, finanțare adecvată și măsuri pentru problemele studenților, care să nu rămână doar pagini de PR în Programul de guvernare”.

“Ne este greu să ne dăm seama cât de grav trebuie să se deterioreze situația studenților, afectați de pandemie și lipsiți de vreun mecanism de sprijin dedicat pentru ca Guvernul să se trezească la realitate”, a declarat președintele ANOSR, Horia-Șerban Onița, citat în comunicat.

Potrivit organizației, informațiile prezentate de Guvern privind rectificarea bugetară ce urmează a fi adoptată în această săptămână arată că vor fi suplimentate sumele pentru subvențiile alocate partidelor politice, de la 162 milioane de lei până la 265 de milioane de lei.

VREM SĂ CREȘTEM NUMĂRUL CONSUMATORILOR CARE VOR PRIMI SPRIJIN PENTRU PLATA FACTURILOR LA ENERGIE

“Țintim creșterea numărului de beneficiari pe care i-am definit. Conform actualului proiect, este vorba despre 427.000 de beneficiari, iar sprijinul acestora va avea un impact bugetar de 172 de milioane de lei. Vrem să fie mai mulți beneficiari, dar rezultatul îl voi prezenta după discuțiile cu prim-ministrul”, a spus Turcan.

Ea a arătat că acest lucru se va face prin creșterea plafonului de venituri de la care vor fi acordate aceste ajutoare, prin amendamente care vor fi aduse actualului proiect de lege.

“Am văzut foarte multe manipulări, dezinformări și generalizări care nu fac bine, chiar dacă unii se străduiesc din răsputeri să arate că acest guvern e rupt de realitate și nu se ocupă de guvernare. Se înșală și mint. Ca instrument imediat de compensare a creșterii prețurilor și a creșterii costului vieții, de la finalul lunii decembrie am pus în transparență Legea consumatorilor vulnerabili. Mai aveam puțin și primeam legea în cap, pentru că puțini au crezut în ea, oamenii spuneau că n-avem bani și că nu este oportună”, a relatat Turcan.

“Legea are procedură de urgență și zace în Parlament din martie de când a fost aprobată în Guvern, nu a fost votată nici acum. Până acum, de ce nimeni nu a venit cu sugestii?”, s-a întrebat ministrul Muncii. (AGERPRES)

Lasă un comentariu