PRIMA FATWA DATĂ DE TALIBANI: FETELE POT AVEA EDUCAȚIE UNIVERSITARĂ, ÎNSĂ SEPARAT DE BĂIEȚI

Distribuie pe:

Oficialii talibani din vestul provinciei Herat au emis prima Fatwa, care prevede că, în universitățile private și de stat, fetelor nu li se va mai permite să stea în aceleași clase cu băieții, relatează agenția Khaama.

În religia musulmană, o Fatwa este o opinie pe teme religioase privind legea islamică emisă de un ulama (învățat musulman). Ea are scopul de a clarifica diferite probleme. În Islamul sunnit, o Fatwa nu este obligatorie pentru nimeni, pe când în Islamul șiit poate fi considerată de un individ ca obligatorie, în funcție de relația pe care o are cu respectivul ulama.

Într-o întâlnire de trei ore între lectorii universitari, proprietarii de instituții private și oficialii talibani, aceștia din urmă au spus că nu există nicio alternativă și justificare ca educația comună a fetelor și băieților să continue și trebuie încheiată.

Afganistanul are un sistem mixt atât de coeducare, cât și de clase separate, cu școli în care funcționează clase separate, în timp ce co-educația este aplicată atât în universitățile guvernamentale, cât și în cele private din toată țara.

Lectorii din provincia Western Herat au argumentat că universitățile și institutele guvernamentale pot gestiona clase separate, dar, din cauza numărului limitat de studente din instituțiile private, acestea din urmă nu își pot permite să creeze săli de clasă separate.

Mullah Farid, șeful învățământului superior al autoproclamatului Emirat Islamic al Afganistanului, care a reprezentat talibanii în cadrul reuniunii din provincia Herat, a spus că sistemul de co-educație ar trebui încheiat, deoarece acesta ar fi rădăcina tuturor relelor din societate.

Farid a sugerat că lectorilor de sex feminin și celor în vârstă, care sunt virtuoși, li se permite să predea studentelor.

Lectorii din provincia Herat au declarat că, din moment ce instituțiile private nu își pot permite cursuri separate, mii de fete pot rămâne private de învățământul superior. Există aproximativ 40.000 de studenți și 2.000 de lectori în universități și instituții guvernamentale și private din provincie.

MARIANA CRISTESCU

Lasă un comentariu