IUBIREA DE ȚARĂ ÎNCEPE PRIN CUNOAȘTERE - VALUL LUI TRAIAN

Distribuie pe:

Patru ziduri de apărare celebre ale lumii au fost construite în 2.000 de ani. Primele trei, la distanțe în timp de circa 1.000 de ani, iar al patrulea, după încă 1.000 de ani.

Valul lui Traian, în secolul 2, ca și Zidul lui Hadrian, Zidul Chinezesc, în secolul 11, și Zidul Berlinului, în secolul 20.

Totuși, de ce se numește Valul Lui Traian? Pentru că primul val a fost făcut de împăratul Nerva Traian, în urmă cu 1.900 de ani. Este un fel de “zid chinezesc”, dar din pământ și lemn. Este, deci, mai vechi decât

Zidul Chinezesc și PRIMA astfel de construcție militară din lume.

Mai târziu, împăratul Hadrianus a construit Zidul lui Hadrian, pe toată lungimea graniței dintre provincia romană Britania și Scoția, din piatră, care este intact și astăzi.

Și mai târziu, au construit chinezii Zidul Chinezesc, din piatră, cea mai mare parte, dar are și zone de pământ, spre Marea Chinei, care sunt la fel de deteriorate ca Valul lui Traian.

În mod cert, Valul lui Traian ar merita mai multă atenție din partea autorităților române, și din partea turismului, și din partea noastră, a românilor.

MARIANA CRISTESCU

Lasă un comentariu