DREPT LA REPLICĂ

Distribuie pe:

CA URMARE A COMUNICATULUI DE PRESĂ EMIS DE BIROUL DE PRESĂ PNL MUREȘ

Situația salubrității, din Sighișoara, nu trebuie să reprezinte subiect de propagandă politică. Ceea ce s-a întâmplat în municipiul nostru este rezultatul unor decizii luate în ultimii zeci de ani. Efectul îl simțim noi, cetățenii acestui oraș.

Permiteți-mi să citez din Comunicatul transmis de Biroul de Presă PNL Mureș: “Din păcate, decizii proaste ale primarilor și Consiliilor Locale din Sighișoara, luate începând cu anul 2008 și până astăzi, au dus la dublarea tarifelor pentru serviciile de salubrizare”. Vă reamintesc că din 2008 și până în prezent, PNL a fost reprezentat de fiecare dată în Consiliul Local Sighișoara. Mai mult decât atât, a avut și doi viceprimari cu atribuții de primar.

Întorcându-mă la situația salubrității din Sighișoara, prin Nota de Constatare nr. 235/29.07.2021 a Gărzii de Mediu și comunicată Municipiului Sighișoara, prin adresa SC Schuster Ecosal SRL, cu Nr. 23461/23.08.2021, este sistată depozitarea de deșeuri la Depozitul de deșeuri nepericuloase, din Sighișoara, str. Între Huli, din cauza atingerii capacităților maxime de depozitare pe celulele 1, 2 și 3. Astfel, Consiliul Local Sighișoara a adoptat o Hotărâre prin care s-au modificat tarifele pentru serviciile de utilități specifice serviciului de salubrizare. Practic, vorbim de un tarif suplimentar, valabil maximum șase luni, pentru transportul deșeurilor din Sighișoara și depozitarea acestora la Sânpaul. Până acum, locuitorii Sighișoarei nu plăteau tariful de depozitare. De asemenea, tot prin aceeași Notă de Constatare, operatorului de salubritate îi sunt impuse mai multe măsuri. Termenul de realizare a acestora este: 31.08.2021. După această perioadă, în cazul în care nu se soluționează aceste măsuri, vor fi demarate procedurile în vederea închiderii definitive a celulelor 1, 2, și 3.

De asemenea, conform HCL 104/25.06.2020, Art. 21 la Anexa C din Regulamentul Serviciului de Salubrizare a localităților din jud. Mureș: “După închiderea depozitului de la Sighișoara, dacă nu se va impunea construirea aici a unei stații de transfer, deșeurile aferente vor fi transportate către stația de transfer Bălăușeri, de către operatorul zonal, pentru a fi ulterior direcționate către facilitățile aferente fiecărui tip de deșeuri de la Cristești, pentru sortare și compostare și la Sânpaul pentru tratare sau eliminare de către operatorul depozitului Sânpaul sau SSCT Cristești”.

Municipiul Sighișoara are contract de asociere din anul 2009 cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOLECT Mureș. Contractul între Municipiul Sighișoara și SC Schuster Ecosal SRL se încheie în data de 23.10.2022. Imediat după aceea, automat intram în “Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor în județul Mureș”. Însă, noi am început, deja, demersurile pentru a fi parte din acest sistem, cât mai repede cu putință. Astfel, vom avea un tarif unic la nivelul întregului județ.

Ridicarea deșeurilor din municipiul Sighișoara se face în continuare de către S.C. Schuster Ecosal SRL. Nu ne jucăm și nu facem spectacol din subiectul salubrității. Vorbim, până la urmă, chiar de sănătatea cetățenilor. Consilierii locali au fost aleși pentru soluții, nu doar constatări. Îmi asum deciziile pe care le iau, pentru că știu că sunt pentru locuitorii Sighișoarei.

Cu respect!

Primarul Municipiului Sighișoara,

SÎRBU IOAN IULIAN

Lasă un comentariu